Fyrishov har cirka 50000 besökare varje månad. Ett 20-tal barn har enligt kännedom blivit drabbade av den misstänka bakterien. Foto: SVT

Dubblering av antalet fall som drabbats av bakterien

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta bakterien på Fyrishov i Uppsala kan ha smittat långt fler än de 20-tal barn som inrapporterats till Smittskyddsenheten i regionen.

Fyrishov har cirka 50.000 besökare varje månad. Ett 20-tal barn har enligt kännedom blivit drabbade av den misstänka bakterien som härjar vid badet. Men eftersom det inte är en anmälningspliktig åkomma så kan det finnas ett stort mörkertal av barn som har blivit drabbade.

– Vad vi förstår så har ju det här pågått under en längre tid. Och med tanke på hur många som besöker badhuset varje månad så kan det vara fler som drabbats än vad vi vet, säger Patrik Brodd, avdelningschef på Miljöförvaltningen, Uppsala kommun.

Finns olika teorier kring orsak

När SVT Nyheter Uppsala pratar med Smittskyddsenheten i Region Uppsala så uppger de att de i nuläget har fått in ett 20-tal fall.

– Det här är ju ingen anmälningspliktig sjukdom. Vi vet ju inte heller till hundra procent att det handlar om bakterien ”pseudomonas aeruginosa”. Men med största sannolikhet handlar det om den då symptomen stämmer bra överens, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

Miljöförvaltningen i Uppsala håller just nu en kontinuerlig dialog med Fyrishov om aktuella åtgärder som bör utföras. Bland annat sanering av ytor. Under fredagsförmiddagen fanns en inspektör från Miljöförvaltningen på plats vid Fyrishov för att se över fortsatta åtgärder-

– Vi har ju inte hittat bakterien i vattenproverna så troligtvis finns den på ytor, om det nu är den det handlar om säger Patrik Brodd.

Han uppger att det finns lite olika teorier kring att det inte behöver handla om den uttalade bakterien i fråga.

– Det skulle kunna röra sig om andra saker som kan skapa irritation, vad exakt vet vi inte just nu, säger Patrik Brodd.

Oroliga föräldrar kan vara lugna

Men Patrik Brodd vill dock poängtera att man som förälder inte ska behöva vara orolig.

– Det är såklart att det är obehagligt men vad vi vet just nu så är det inte farligt på något sätt. Svullnaden och rodnaden avtar av sig själv utan behandling, säger han.

Han påpekar dock att om det finns fall där barn får vätskefyllda blåsor så ska föräldrarna kontakta sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.