Invasiva arten jättebalsamin finns i ett naturreservat i Heby kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så gör du för att ta bort jättebalsamin”, säger Anna Winnersjö ekolog i Heby kommun hon visar metoden i klippet ovan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

200 000 kronor för att ta bort ”havet” av invasiva arter i Heby

Uppdaterad
Publicerad

Invasiva arter hotar den biologiska mångfalden i Sverige. I Östa naturreservat finns problem med jättebalsamin och lupiner. En summa på 200 000 kronor från Länsstyrelsen ska nu hjälpa till med bekämpningen.

Invasiva arter är växter som kommer in till ett nytt område och tar över. Detta har en negativ påverkan på miljön och skadar den biologiska mångfalden.

– Det är ett jättestort problem. I ett naturreservat vill man bevara alla växter, men när de invasiva arterna kommer in ökar de kraftigt, säger Anna Winnersjö, ekolog i Heby kommun.

Orsaken till ökningen beror på växande handel och ökat resande. Arterna kommer in till Sverige genom transporter och får fäste. Ytterligare ett skäl är hanteringen av trädgårdsväxter och trädgårdsodling.

Straffbart att äga invasiva arter

Svensk lag – tillsammans med en EU-förordning – gör det straffbart att äga och hantera vissa arter. Totalt finns 88 växter och djur listade av EU som anses var ett stort problem, bland annat jättebalsamin.

– Det är ett stort problem som växer. Ju mer vi letar efter arterna, desto mer hittar vi, Anna Winnersjö.

I Heby kommun finns problem med invasiva arter i Östa Naturreservat. Därför har kommunen nu fått en summa på 200 000 kronor för att bekämpa arterna jättebalsamin och lupiner.

I klippet: Följ med till Östa naturreservat och se ett ”hav” av jättebalsamin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.