Hela 3 000 niondeklassare har sökt sommarjobb genom Uppsala kommun, och har man bara gjort sin ansökan i tid ska man vara garanterad ett jobb i tre veckor i sommar.
– Det viktigaste är att hitta en meningsfull sysselsättning till ungdomarna, de ska inte måla om staket som redan målats av tio andra. Sommarjobben ska avspegla olika jobb inom kommunen och våra verksamheter får själva komma med förslag på olika arbetsroller som passar, säger Mohamad Hassan (L).
När kommunen matchar de sökande mot sommarjobben kommer man medvetet motverka traditionella könsmönster, genom att till exempel styra in fler killar på förskolor.
Bra spridning på tjejer och killar
– Vi måste jobba med jämställdhet på alla nivåer, och vi måste börja med det tidigt. Det ska vara lika normalt för en kille som för en tjej att jobba inom förskolan, det ska inte finnas någon stämpel på yrkesrollen. Samma gäller för yrken som uppfattas som traditionellt manliga, som exempelvis röjning och målning. Där kommer vi att vilja få in fler tjejer. Vi ska se till att ha en bra spridning av både tjejer och killar, att alla får prova på olika yrken.
En av årets nya arbetsplatser är Gottsundabadet. Därutöver kommer niondeklassarna få jobba inom allt från förskolan till vård och omsorg, park och natur till administrativa jobb.
Kommer någon att få sommarjobba som politiker?
– Jag har haft praoelever tidigare men inte någon sommarjobbare. Men det kanske vi får titta på framöver, det vore trevligt!
Mer om sommarjobb i Uppsala
För att vara garanterad ett sommarjobb genom kommunen ska man gå i nionde klass, vara folkbokförd i Uppsala och ha ansökt i tid, senast den 6 mars.
Besked om arbetsplats lämnas i maj. Hur mycket man får jobba, vilken period och vilka arbetstider beror på sommarjobbet. Som mest kan man jobba 90 timmar.
Elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet och nyanlända som går språkintroduktionsprogrammet erbjuds sommarjobb i mån av plats.
Komunen erbjuder även feriepraktik för unga personer med funktionsnedsättning.
Källa: Uppsala kommun