En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en industriell miljö med en stor cirkulär struktur och en plattform som sträcker sig över den. Den högra sektionen visar en detalj av en svart metallkomponent med etikett som innehåller siffran ”A73534”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mest allvarligt är radium och plutonium” – hör Jenny Zettersten, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, om vilka konsekvenser den felaktiga förvaringen kan få i framtiden. Foto: TT/Strålsäkerhetsmyndigheten

75 containrar med kärnavfall förvaras felaktigt i Forsmark – kan kosta 70 miljoner att åtgärda

Uppdaterad
Publicerad

75 containrar med kärnavfall har förvarats fel i slutförvaret vid Forsmark. Nu ska regeringen besluta om de ansvariga bolagen kan bli skyldiga att kontrollera och kanske flytta avfallet.

Totalt kan det landa på 70 miljoner kronor, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det var i juli som det framkom uppgifter om att radioaktivt avfall, från perioden 1980-2001, felaktigt deponerats i Svensk Kärnbränslehanterings slutförvar för kortlivat kärnavfall, vid Forsmark.

Det radioaktiva avfallet ansågs tidigare uppfylla kraven för slutförvar – men undersökningar från 2012 visade senare att dokumentationen inte överensstämde med innehållet.

Strålsäkerhetsmyndigheten krävde i juni att de sju bolag som ansvarat för avfallet skulle kontrollera innehållet. Därefter har samtliga bolag överklagat beslutet till domstol.

Kammarrätten i Stockholm har nu beslutat att överlämna målet till regeringen.

– Det är för att det här ska hanteras samlat. Vi skrev beslutet om föreläggandet baserat på både Kärnteknik- och Strålskyddslagen. Det är inte optimalt att två olika domstolar avgör i samma ärende då, säger Jenny Zettersten, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Radium kan ge stora stråldoser”

En del av avfallet, som innehåller radium, består av kikarsikten från Försvarsmakten. Uppskattningsvis handlar det om cirka 400 000 kikarsikten.

Det historiska avfallet är inte farligt såsom det är placerat i dagsläget – men kan utgöra risker för framtiden, enligt Jenny Zettersten.

– Innehållet av radium kan ge stora stråldoser längre fram om någon skulle borra en brunn där, säger hon.

Kan kosta tiotals miljoner

Att plocka fram containrarna, packa om och utföra mätningar på plats i slutförvaret kan uppgå till kostnader om tio till tjugo miljoner kronor, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Om allt avfall behöver transporteras och hanteras i annan anläggning kan kostnaderna öka med cirka femtio miljoner vilket inkluderar hantering, ompackning, mätningar bland annat, säger Jenny Zettersten och fortsätter:

– Det finns också andra uppgifter som ger betydligt högre siffror.

Notan kan därmed landa på omkring 70 miljoner kronor. De utpekade bolagen, som har placerat avfallet i försvaret, kommer att bli skyldiga att stå för en större del av summan, enligt tidigare ansvarsutredningar.

Mer om de ansvariga bolagen

AB Svafo, Barsebäck Kraft AB, Ringhals AB, Forsmarks kraftgrupp, OKG AB, Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB är de sju företag som har skickat avfall till slutförvaret för trettio år sedan.

En del av avfallet består av bland annat kikarsikten från Försvarsmakten. Men vissa delar av avfallet kommer från sjukhus, industrier och forskning.

Bolagen kommer att bli skyldiga att betala en större del av kostnaden för de åtgärder som kontroller, packa om och transporter.

Men Klimat- och näringslivsdepartementet har även arbetat med en bidragsförordning för att bekosta vissa delar av det historiska avfallet som har sitt ursprung från icke-kärnteknisk verksamhet

Samtliga bolag har överklagat.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.