– Ju större utgrävningsområdet är, desto lättare är det att förstå historien. Tidigare har bara mindre utgrävningar genomförts här, säger Malin Lucas, arkeolog vid Upplandsmuseet.
För hundratals år sedan var området vid Domkyrkoplan Uppsala stads allmänna begravningsplats.
– Här är stadsbefolkningen begravd. Södra och västra sidan var de lite ”finare” delarna, och norra och östra sidan de lite ”sämre”, baserat på vilka vi har hittat begravda där, säger Malin Lucas.
Mur från Medeltiden
Anledningen till den arkeologiska utgrävningen är att Domkyrkans spiror rostar och ska restaureras. Därför har en tre meter djup grop grävts, så att en 120 meter stor lyftkran som kan bygga byggnadsställningar runt tornen, ska kunna ställas på plats.
– Vi började utgrävningen i februari och beräknar hålla på ungefär en månad till, säger Malin Lucas.
I gropen, som är runt 20 gånger 30 meter, har flera fynd gjorts. Förutom skelett har arkeologerna hittat stenhuggeri, alltså delar av statyer och pelare. De har också hittat en del av den mur som under medeltiden omgav Domkyrkan.
– Muren är den ursprungliga, alltså den första som byggdes. Under årtionden har den expanderat i och med ett behov att ta mer mark i anspråk, säger Malin Lucas.
De gravar som arkeologerna har hittat kommer från 1600- och 1700-talet. Skeletten som hittats i gravarna analyseras av en osteolog som kan fastsälla kön, ålder och kroppslängd.
– På så sätt kan vi ta reda på vilka de människor som bodde här faktiskt var, säger Malin Lucas.
Ornament från barngravar
Vad är det viktigaste ni har hittat?
– Det är nog ornament som vi har hittat i barngravar. Exempelvis delar av blommor och metalltråd, som vi tror kommer från en brudkrona.
Vad händer med det ni har hittat sedan?
– Föremålen tar vi hand om och bevarar. Många gravar har grävts sönder under tidigare grävningar. Därför har vi hittat mycket benrester som vi inte analyserar utan bara ombegraver, säger Malin Lucas.