Montage-bild om psykisk ohälsa på Akademiska sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dödsfall kan öka på grund av detta”, säger Elisabeth Axberg från föreningen Attention om att Akademiska sjukhuset stänger 25 platser på psykiatrin under sommaren. Foto: Montage/SVT

Akademiska stänger platser på psykiatrin – kritiken: ”Kan leda till fler dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren stängs vårdplatser på psykiatrin i Uppsala. Störst minskning sker 18–28 juli när 25 av totalt 106 vårdplatser stängs. Nu varnar patientföreningen Attention för konsekvenserna.

– Sommaren är svår för väldigt många, säger Elisabeth Axberg, från föreningen Attention.

Psykiatrin på Akademiska sjukhuset står inför en ansträngande sommar. På grund av brister i bemanningen av sjuksköterskor tvingas avdelningen stänga vårdplatser.

– Det är såklart inte önskvärt. Vi förstår oron och har vidtagit en mängd åtgärder. Bland annat kommer vi att fokusera på planerad vård istället för öppen vård, säger Anneli Blom, tillförordnad verksamhetschef på psykiatrin.

Hur ser ni på sjukhusets ansvar?

– Vi önskar att det vore annorlunda, men tack vare de insatser vi gör så är jag trygg med att den som behöver hjälp kommer att få det, säger Anneli Blom.

Mest akut i slutet av juli

Reduceringen av vårdplatser varierar under sommaren. Den mest kritiska perioden är 18–28 juli då 25 vårdplatser stänger. Patientföreningen Attention är orolig för hur detta kommer att påverka patienterna.

– Sommaren är en svår period för många med psykisk ohälsa. Det räcker inte med att erbjuda öppen vård, många behöver akutvård och i värsta fall kan det leda till att, säger Elisabeth Axberg.

I klippet: Därför kan stängda vårdplatser öka behovet av vård för personer med psykisk ohälsa.

SÅ MÅNGA VÅRDPLATSER STÄNGS

Vecka 27–32 stänger 9 vårdplatser på avdelning 1A.

Vecka 29–32 stänger 11 vårdplatser på avdelning 4A.

18–28 juli stänger även 5 vårdplatser på avdelning 3B.

Källa: Akademiska sjukhuset.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR PSYKISKT DÅLIGT

1177: Här kan du ringa och beskriva dina besvär och få råd om ditt mående. Ring 1177, dygnet runt.

112: Vid akutfall bör man kontakta larmcentralen. Detta gäller även vid akut självmordsrisk. Man kan ringa både som anhörig eller som drabbad.

Bris: För den som är under 18 år och behöver prata med en kurator. Ring eller sms:a 116 111. Öppet dygnet rum och kostar ingenting.

Mind – Självmordslinjen: Detta är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående som har liknande tankar. Ring 90101. Öppet dygnet runt, varje dag.

Mind – Livslinjen: För personer mellan 16-25 år som har behov av att chatta med en vuxen. Här kan man prata om känslor, tankar och allt möjligt som upplevs jobbigt i livet. Chatten är öppen söndag-torsdag kl. 17-24.

Uppsala Närakut: På närakuten kan du få stöd om du lider av psykisk ohälsa, till exempel oro eller ångest.

Psykiatrin på Akademiska sjukhuset: Specialistvård för psykiska sjukdomar och svårare psykiatriska tillstånd. Hit kommer du med remiss, egenremiss eller med akuta besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.