”Utfrysningen – och rädslan att hamna i helvetet – var värst”.
Det var en skrämmande bild som åklagare Liselotte Herschen målade upp av den tidigare Filadelfiaförsamlingen i Knutby, under den första dagen i den uppmärksammade rättegången mot de tre pastorerna Åsa Waldau, Peter Gembäck och NN.
Tillsammans med målsägarbiträdena beskrev hon i sal 11 vid Uppsala tingsrätt, den tystnadskultur som präglat det slutna sällskapet. Tron på att Jesus skulle återvända och gifta sig med Åsa Waldau var så stark att församlingsmedlemmarna inte vågade annat än lyda.
– Målsägandena har accepterat att de har blivit slagna och själva tagit på sig skulden, sa Liselotte Herschend i rätten och fortsatte:
– Det var också viktigt att inte berätta för andra att man blivit utsatta för våld eller visa sina skador. Det var synd om Åsa Waldau som behövt använda våld därför skulle hon inte behöva se skadorna eller höra talas om dem.
”Bordet” – den innersta kretsen
Kring Åsa Waldau har det funnits en inre krets, i församlingen kallad ”bordet”. Där satt förutom Åsa Waldau även de två åtalade pastorerna och flera av de personer som ska ha blivit utsatta för misshandel.
– Om det var lugnt vid bordet kunde Jesus återkomst skyndas. Gjorde man tvärtemot något fel eller om det var oro i kretsen närmast henne kunde det i värsta fall helt förhindra Jesus återkomst.
Den som gjorde ”fel” blev utstött och anklagades för att försena Jesus återkomst. Detta ledde, enligt åklagaren, till en hierarkisk kultur där det var vanligt med bestraffningar. Våldet ska ha eskalerat över tid och varit som värst mellan 2013-2016.
– Eftersom det fanns en stark tro i församlingen var man rädd för att hamna i helvetet, förklarade åklagaren.
Åsa Waldau ska också ha blivit ”uppassad” av flera av brottsoffren och fått hjälp med bland annat matlagning och tvätt.
En av de andra två pastorerna, Peter Gembäck, anmälde sig själv till polisen och blev därmed katalysatorn bakom rättsprocessen. Han står åtalad för misshandel och olaga tvång medan den andra pastorn, NN, står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Blundade när de fick höra anklagelserna
Såväl Åsa Waldau som pastor NN blundade sig ofta igenom berättelserna från målsägandebiträdena. Pastor NN bestrider ansvar och från åhörarbänken hördes djupa andetag när hans advokat förklarade att det var den då 17-åriga flickan som varit drivande i relationen.
Åsa Waldau bestred i sin tur många av anklagelserna. Enligt advokat Ester Andersson Zandvoort har även Åsa Waldau levt i skräck om att varje dag kan bli hennes sista, och hon ska ha varit livrädd för att ”vara fel” inför Jesus.
Hon beskrev också kortfattat händelserna som utspelade 2004 då pastor Helge Fossmo fick familjens barnflicka att mörda hans hustru, Åsa Waldaus syster, och allvarligt skottskada en annan församlingsmedlem.
– Man kan fråga sig varför man ändå fortsatte tro på Fossmos ord om Kristi brud. Men med det mediedrev som följde efter mordet blev gruppen närmast Åsa ännu mer sammansvetsad.
Ester Andersson Zandvoort hävdade vidare att det som hänt ”inte en enskild kvinnas verk”, utan att det funnits ett kollektivt ansvar för hur den destruktiva miljön i Knutby kunde uppstå. Hon hävdar också att församlingens trossats utvecklades på ett sådant sätt att Åsa Waldau blev allt mer isolerad.
– Steg för steg togs Åsas personliga integritet ifrån henne. Så till den grad att Åsa inte tilläts gå på toaletten själv. Hon kände sig trängd i sitt eget hem.
Tingsrätten fattade också beslut om att resten av rättegången ska hållas bakom lyckta dörrar för att skydda identiteten på målsägandena.
Här kan du läsa mer om vad som hände under den första rättegångsdagen.