Sjukvården tar nu nästa steg i kampen mot coronaviruset genom att bygga ett tält utanför akuten. Tanken är att flertalet av de patienter som söker sig till mottagningen först ska genomgå en provtagning.
– Vi vill inte att någon ska komma in på avdelningen och där riskerar att föra covid-19 vidare, säger Erik Salaneck.
Kan man säga att det är som ett förtält till akuten?
– Ja, precis.
Så gott som alla kontrolleras
Erik Salaneck förklarar att man i tältet kan ha olika spår med undersökningar.
– De som kommer in med brutet ben, hjärtinfarkt, ont i huvudet kan vi avfärda ganska snabbt, men eftersom det nu finns en samhällsspridning så måste vi göra en kontroll av så gott som alla.
Och detta gör ni för att personer inte ska komma in på avdelningen och där föra eventuell smitta vidare till andra patienter och till personal?
– Ja, vi behöver sortera och prioritera bland patieter. Triage, heter det och tillhör den ordinarie verksamheten.
När tas tältet i bruk?
– Det vet jag inte. Jag har varit med i planeringen men har inte ansvaret för tältet på det viset.
”För att undvika att coronasmittade patienter smittar andra patienter och medarbetare inför akutmottagningen på Akademiska sjukhuset triage utomhus. Från och med vecka 12 kommer patienter att undersökas och gallras i ett tält utanför akutmottagningen och misstänkta fall slussas därefter vidare till särskilda rum för fortsatt omhändertagande. Beslutet fattades av styrgruppen för covid-19 under fredagen”, skriver Akademiska i ett pressmeddelande.
– Det kan vara svårt i ett initialt skede att avgöra vilka akut sjuka patienter som har covid-19. Akutmottagningen är en öppen vårdmiljö och vi vill undvika smittspridning till andra patienter, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektion på Akademiska sjukhuset i pressmeddelandet.