Foto: TT

Akademiska testar unik barncancer-behandling

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska kommer inom kort börja testa en unik metod för att behandla barncancer. Metoden går ut på att använda så kallade Car-T-celler och Akademiska är först ut i landet att testa metoden.

– Vi är mycket stolta och glada över att kunna erbjuda denna möjlighet till svårt sjuka barn och ungdomar med leukemi, skriver Britt-Marie Frost, sektionschef för barnonkologi på Akademiska barnsjukhuset i ett pressmeddelande.

Metoden utgår från en så kallad Car T-cell-behandling som utgår från T-celler. Cellerna är en del av kroppens naturliga immunförsvar och som kan utgöra ett försvar mot cancer. Men vanligtvis hämmas cellerna av cancerceller och tillåts inte göra ”sitt jobb” i den utsträckning om de kan.

Görs starkare

Den nya behandlingen går ut på att ta ut cellerna ur patientens blod för att sen förstärka dem med så kallade CAR-receptorer. Detta görs med hjälp av genterapi. Resultatet blir att de blir mer motståndskraftiga och kan lära sig känna igen och döda cancerceller.

När de därefter ges tillbaka till patienten förökar de sig och kan döda cancercellerna utan att ge sig på normal kroppsvävnad.

– I USA har resultaten varit allra bäst för barn med leukemi. Därför kommer vi inkludera även barn i den nya studie som startade i oktober 2017. Vår förhoppning är att immunterapi på sikt ska bli en del av standardutbudet av behandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.