Alicia Ortstad klappar den bruna hästen hon rider. Hon har på sig hjälm och marinblå kläder. Omgivningen är orangea höstlöv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alicia Ortstad, 19, berättar om cancerbeskedet som ändrade hennes liv. Foto: David Rydell/SVT

Alicia, 19, amputerade benet efter ovanlig cancer – satt i sadeln tre veckor senare

Uppdaterad
Publicerad

När Alicia Ortstad fick ont i knäet trodde hon inte det var något allvarligt. Mindre än ett år senare var hon tvungen att amputera sitt högra ben. Nu satsar hon på paradressyren.

– Jag har lärt mig att livet är jävligt orättvist, men ingenting är omöjligt, säger Alicia.

Bara tre månader efter att Alicia Ortstad fick sitt cancerbesked behövde hon amputera sitt ben. Och endast tre veckor efter det satt hon upp i sadeln igen. Idag har Alicia tävlingsdrömmar inom paradressyren och utbildar sin egen unghäst.

– Nu kan jag göra det mesta själv i stallet, som att borsta och ta in. Men i början fick jag svälja stoltheten och fråga om hjälp mycket, säger Alicia.

Därför är skelettcancer svårt att upptäcka

Alicia blev drabbad av en ovanlig skelettcancer, osteosarkom. Det tog flera månader innan hon blev diagnostiserad. Varje år insjuknar runt 30 personer under 30 år i någon form av skelettcancer, enligt statistik från Socialstyrelsen.

– Eftersom det är en ovanlig sjukdom är det inte vad läkare i första hand tänker på. Det kan lätt förväxlas med växtvärk eller muskelvärk, säger Helena Torsler Andersson, sakkunnig i onkologi på Cancerfonden.

Cancer bland unga ökar

Andelen unga mellan 15-39 år som får cancer ökar. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Ser man exempelvis över en 20-årsperiod så rapporterades det in 127,78 tumörer per 100 000 personer i samma åldersgrupp år 2003. 2023 var den siffran 150,01.

Enligt Socialstyrelsen finns det naturliga faktorer som påverkar ökningen. Bland annat ökar cancerfallen då befolkningen ökar. En annan del av förklaringen finns även i hur statistiken rapporteras.

– I en del av vår statistik presenterar vi antal tumörer snarare än antal insjuknade personer. Exempelvis om en person har bröstcancer med flera tumörer så rapporteras varje enskild tumör. I den statistiken kan ökningen se större ut än den är. Det kan förklara en del av ökningen man ser men inte hela ökningen, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen.

Samtidigt som cancerfallen ökar har dock dödligheten gått ned. Det visar siffror både från Socialstyrelsen samt det nordiska cancerregistret Nordcan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.