• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alkistis Skalkidou är professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Foto: Privat

Alkistis Skalkidou prisas för forskning om förlossningsdepression

Uppdaterad
Publicerad

Alkistis Skalkidou, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, tilldelas årets Eric K. Fernströms Svenska pris, för sin sin forskning om kvinnors mentala hälsa i samband med förlossning.

– Det är en stor ära och känns väldigt roligt förstås. Jag är väldigt glad. Framförallt då området är outforskat, samtidigt som psykisk ohälsa i samband med förlossning drabbar väldigt många kvinnor, säger Alkistis Skalkidou.

Alkistis Skalkidou är i grunden läkare i obstetrik och gynekologi. Det finns olika anledningar till att hon valde att forska om just förlossningsdepression.

– Ämnet intresserar mig. När jag började studera visste jag att jag ville bli gynekolog. Men jag har många bekanta som arbetar inom psykatrin som jag utbyter erfarenheter med. Jag började läsa in mig på ämnet och insåg hur lite forskning det fanns, säger hon.

”Många kvinnor faller mellan stolarna”

Vad driver dig att forska inom just det här området?

– Många kvinnor faller mellan stolarna gällande vilken vård de behöver efter förlossningen. Det är samma med forskningen.

Vad tänker du om framtiden?

– Det finns fortfarande mycket mer forskning att göra inom det här området. Men det finns många duktiga personer som fortsätter att vara produktiva, så dem hoppas jag på, säger Alkistis Skalkidou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.