Alla får hjälp trots konflikt inom brandförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännens riksförbund har tackat nej till medlarnas slutbud för beredskapsbrandmän, vilket innebär att BRF:s konfliktvarsel verkställdes klockan sex på måndagsmorgonen. Flera av stationerna i Uppsala län berörs av strejken.

De är brandmännens riksförbund, BRF, som tackat nej till medlarnas slutbud för beredskapsbrandmän. Sedan klockan 06.00 i morse är konfliktvarslet ett faktum. Brandmännen kräver högre löner och bättre semestervillkor.                

”Få den hjälp de behöver”

Men trots att flera ur räddningstjänstens personal är uttagen i strejk, så lovar Uppsala brandförsvar att alla som behöver hjälp kommer att få den hjälp de behöver.

– En konflikt innebär givetvis en ansträngning på vår organisation, både nu och framöver men i dagsläget bedömer vi att vår beredskap håller, de som behöver räddningstjänst ringer 112 och kommer att få hjälp precis som vanligt, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar.

Kommer märkas för personalen

Enligt brandchefen Anders Ahlström är de anställda som är i tjänst som kommer att märka av konflikten, inte invånarna. De som är uttagna i konflikt är deltidsbrandmän, RiB-anställda (Räddningstjänstpersonal i beredskap) som är anslutna till fackförbundet BRF (Brandmännens riksförbund) och är anställda enligt kollektivavtalet RIB 13.

Konflikten gäller inte räddningstjänstuppdrag, vilket innebär att den räddningspersonal som berörs kommer att rycka ut till bränder och andra olyckor. De fortsätter också att följa sitt ordinarie schema som redan är lagt, men varslet innebär bland annat blockad mot att de jobbar extra utöver ordinarie beredskapsschema.

Här finns länets RiB-stationer

Almunge, Alunda, Björklinge, Gimo, Järlåsa, Knutby, Skyttorp, Skärplinge, Storvreta, Söderfors, Tierp, Öregrund, Österbybruk och Östhammar.

Källa: Uppsala brandförsvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.