– Bara för några år sedan var många av de hemlösa äldre som missbrukade alkohol, men i dag är medelåldern kanske 40 år, säger Carola Matilainen, föreståndare för Mikaelsgården i centrala Uppsala, dit hemlösa är välkomna dagtid för att få sig ett mål mat, en dusch och rena kläder.
Hennes iakttagelser stämmer väl överens med Socialstyrelsens senaste rapport, där hemlösheten mättes i alla kommuner i landet under en vecka förra året.
Rapporten konstaterar att antalet akut hemlösa ökar, men att andelen hemlösa med missbruksproblem och psykisk ohälsa minskar – alltså att hemlösheten sprider sig till nya grupper.
Ett hårdare samhällsklimat
Carola Matilainen tror att de nya grupperna – till exempel yngre, kvinnor och papperslösa flyktingar – kommer sig av att samhällsklimatet har blivit hårdare.
– Det är människor som inte är välkomna någon annanstans som kommer hit, och de har blivit fler, säger hon.
Margaretha Svensson Paras, chef vid Uppsala Stadsmission, tycker att samhället har blivit sämre på att ta hand om de utsatta grupperna.
– Vi riskerar att få ett system där fler slås ut som annars inte alls hade behövt söka stöd hos till exempel socialen eller komma till oss, säger hon.
Inte längre människor som missköter sig
Stadsmissionen ser att många unga och många ensamstående föräldrar har svårt att få inkomsten att räcka till bostad och mat.
– Det finns många fördomar om hemlöshet, till exempel att det är människor med alkoholproblem och som missköter sig – men så är det inte längre, säger Margaretha Svensson Paras.
Det byggs och renoveras många bostäder i Uppsala just nu, men bostäderna är inte till för alla.
– Vi möter många som kanske flyttar ut under en totalrenovering och sedan har hyran höjts så mycket att de inte har råd att bo kvar och då riskerar de att hamna på gatan.
Antal hemlösa i Uppsala län
Heby – 5
Uppsala – 60
Östhammar – färre än 5
Älvkarleby – 6
Enköping – 14
Håbo – färre än 5
Knivsta – 0
Tierp – 8
(Uppgifterna kommer från en enkät som SVT Nyheter Uppsala gjort under december 2017-januari 2018)