Det är inte svårt att hitta elever som vill berätta om sin utbildning. SVT Uppsala träffar dem utanför skolans lokaler i Fyrislund, då de precis fått information om hur företaget Miroi ska hantera den personalkris som kulminerar i dagarna.
– Det är kaos just nu, och vi har ingen lärare. Personalen sitter i möten men vi elever får inga tydliga besked om vad som händer, säger Maria Björk.
SVT Uppsala kan i dag avslöja allvarliga brister i undersköterskeutbildningen som Arbetsförmedlingen har upphandlat. Det är företaget Miroi som driver vårdutbildningen efter att ha vunnit ett kontrakt värt miljoner hos Arbetsförmedlingen. Men lärarna har inte alltid dykt upp.
– Det är många lärare som inte har något hum om ämnena som vi läser, säger Branka Jankowska.
– Jag tycker det är skit. Jag menar de leker med folks liv och med vår framtid, konstaterar Abdi Al Ibrahim uppgivet.
75 elever påverkas
75 elever går just nu arbetsmarknadsutbildningen för att bli undersköterskor i Uppsala; några efter nästan ett årtionde av arbetslöshet. Men det har alltså saknats behöriga lärare. Och eleverna har varnat.
SVT Uppsala hittar det första allvarliga klagomålet som kom in till Arbetsförmedlingen redan i höstas. Där skriver elever att de känt sig både kränkta och diskriminerade av Mirois personal. Den kritik som återkommer oftast är ändå bristen på lärare med behörighet och som kan ämnena eleverna läser.
”Vi ifrågasätter starkt hur vi kan få en så kallad lärare som inte är utbildad vårdlärare. Har han rätt att sätta betyg och i så fall är de betygen vi får giltiga?”
Det går att läsa ur ett klagomål som kom in till Arbetsförmedlingen den sjuttonde oktober 2014. Alltså för över ett halvår sedan.
Miroi: Vi borde haft bättre beredskap
Christer Allestad är rektor för Miroi i Uppsala sedan två veckor tillbaka. Han säger att företaget följer skollagen och har betygsatt eleverna korrekt.
– Däremot känner jag inte riktigt att vi varit hundra procent på plats. Men nu tycker jag att vi är det.
Christer Allestad fortsätter:
– Jag vet att Miroi i Uppsala har haft väldigt hög läraromsättning. Det har inte varit bra för någon part. Det är jätteallvarlig kritik som eleverna lyfter, och jag tar den på största allvar.
Ni är ett stort företag, borde ni inte haft bättre beredskap?
– Det kan jag tycka att vi borde haft.
Nekas praktik
Samtidigt säger personal på Akademiska sjukhuset till SVT Uppsala att sjukhuset inte tar emot praktikanter från undersköterskeutbildningen i Uppsala. Detta eftersom Miroi varken skaffat den licensiering på utbildningen eller erbjuder eleverna den akutsjukvårdskurs som sjukhuset vill ha. Företaget Miroi, är en av de största utbildningsaktörerna Arbetsförmedlingen samarbetar med i landet.
– Varken Arbetsförmedlingen eller Miroi vill eller tar ansvar för den här utbildningen, säger Maria Björk, som inte vet när hon kan ta sin examen och gå ut i arbetslivet i och med att hon inte vet vad som kommer att hända nu.
Hennes klasskamrater är lika kritiska.
– Jag är mest kritisk mot Arbetsförmedlingen. Jag menar, vi ska ju rapportera vår närvaro på utbildningen till dem, men de verkar inte göra någonting, säger Abdi Al Ibrahim.
Arbetsförmedlingen svarar på kritiken
Chefen på Arbetsförmedlingen i Uppsala heter Erland Fischer.
– Jag vill inte försvara att den här utbildningen blivit sämre än vad vi hoppats på och att leverantören inte lever upp till det vi har beställt, säger han till SVT Nyheter Uppsala.
Men det är ju ni som köper den här tjänsten för skattemedel. Ska det få gå till såhär?
– Det kan man ju naturligtvis tycka, att om vi köper en så här dyr tjänst och leveransen uteblir så är det naturligtvis inte bra. Sedan måste vi från Arbetsförmedlingen se över hur vi gör med de klagomål som kommer in till oss. Vi måste reagera skarpare och snabbare, säger Erland Fischer.