Personal har exempelvis hanterat flaskor i blododlingsskåp på ett felaktigt sätt. Foto: Christine Olsson/TT

”Allvarliga avvikelser” i Akademiska sjukhusets laboratorium

Uppdaterad
Publicerad

Swedac har beslutat att med omedelbar verkan återkalla del av ackrediteringen för Akademiska laboratoriet i Region Uppsala, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller inom områdena klinisk kemi och klinisk farmakologi. Enligt myndigheten Swedacs kontroller ska personal på Akademiska vid flera tillfällen ha hanterat flaskor i blododlingsskåp på felaktiga sätt och bland annat tagit ut flaskor eller hanterat felkoder på instrument på ett sätt som inte är korrekt.

Sjukhuset ska också ha saknat rutiner för hur man ser till så att instrument är godkända att ta i drift eller service. Swedac skriver också att när det gäller de interna revisionerna så har sjukhuset inte tagit hänsyn till prioritering av bland annat patientrisker.

”Kan leda till negativ påverkan för människors hälsa”

”Återkallelsen sker då vi funnit flera allvarliga avvikelser och bedömer att dessa kan leda till negativ påverkan och konsekvenser för människors hälsa”, säger Stina Benderix, avdelningschef för ackrediteringsavdelningen på Swedac, i ett pressmeddelande.

Ackreditering bekräftar kompetens enligt internationella standarder. Ett ackrediterat laboratorium ska ha tillräcklig kunskap, rutiner och metoder för att sköta sin uppgift.

– Det är inget krav att ha ackrediterat medicinskt laboratorium för att få bedriva verksamhet, säger Stina Benderix till SVT.

Hur påverkar det här Akademiskas verksamhet?

– Det är upp till laboratoriet vad de gör framåt. Ifall man inte har ackreditering kan man till exempel ha svårt att vara med i upphandlingar, då de ofta har krav på ackreditering.

SVT har varit i kontakt med Akademiska sjukhuset som i nuläget inte lämnat någon kommentar.

Vad är Swedac?

Swedac har regeringens uppdrag att vara svenskt ackrediteringsorgan.

För att bli ackrediterad prövas kompetens, rutiner och metoder så att alla kvalitetskrav uppfylls enligt europeiska och internationella standarder.

Syftet är att kunna säkerställa att certifiering, validering, verifiering, kalibrering kontroll och provning görs med hög kvalitet och god säkerhet för liv, hälsa och miljö.

Swedac ackrediterar inom många områden, till exempel inom hälso- och sjukvård, anläggningar, miljö och livsmedel, industri, fordon och certifiering.

Källa: Swedac

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.