Förskoleavdelningen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: TT

Kvinna anklagade personal på förskola för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna anklagade personal på en förskola i Enköping för att minst ett barn ska ha utsatts för sexuellt övergrepp eller våldtäkt. – ”Det är inte sant. Vi vet inte vem kvinnan är eller varför hon säger så”, säger Frida Eriksson som är förskolechef på skolan.

Under tisdagsmorgonen kom ett inlägg upp på Enköpings lokala Facebookgrupp. En kvinna hävdar att minst ett barn ska ha blivit utsatt för sexuella övergrepp/våldtäkt på en förskola och varnar kommunens medborgare från att ha sina barn där.

– Vi fick först höra det här genom en anställd som läste inlägget under morgonen. Det här stämmer inte, det är inte sant. Vi vet inte vem kvinnan är eller varför hon säger så, säger Frida Eriksson, som är förskolechef på skolan.

Hur kan du veta att det inte är sant?

– Vi har noggranna rutiner. Personal får inte vara helt själva med barnen och all personal som är verksam nu under sommaren har jobbat länge här och med barnen, säger hon.

Orosanmälan upprättad förra veckan

Polisen i Enköping har inte fått in någon anmälan om brott. Ingen inom förskolan hade heller hört talas om något liknande innan inlägget dök upp. Dock hade något hänt veckan innan, men förskolan kommenterar inte enskilda ärenden.

– Vi gjorde en orosanmälan för ett barn förra veckan. Socialtjänsten är inkopplad i ärendet, säger Monica Tägtström Bergman, verksamhetschef för förskolan.

Händelsen i veckan hade dock inget att göra med anklagelsen på Facebook, berättar Monica Tägtström Bergman.

Hur kändes det att få läsa anklagningen på webben?

– Det är ju väldigt obehagligt, att bli oskyldigt anklagad. Vi kan aldrig skydda oss mot sånt där, säger Monica Tägtström Bergman, som har kommenterat det aktuella ärendet på Enköping kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.