Störst ökning, mellan 00-tal och 10-tal, har skett i Knivsta kommun där inbrotten har ökat med 42 procent, medan det i Heby har skett en minskning med 16 procent. Detta enligt en ny rapport från Villaägarna.
Omkring 70.000 småhus
I länet finns det idag omkring 70.000 småhus och villor. Risken för att drabbas av ett inbrott är omkring 0,6 procent utifrån den senaste statistiken. Däremot har antalet anmälda villainbrott per år i länet ökat med i snitt 10 procent mellan 00-talet och 10-talet.
– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för, kommenterar Lena Södersten förbundsjurist vid Villaägarna Riksförbund.
Ett inbrott per dag
I snitt sker det över ett inbrott i småhus eller villa dagligen i länet, utifrån 2016-års siffror.
– Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, kommenterar Lena Södersten.
Störst ökning bland kommunerna mellan 00-tal och 10-tal har som nämnt Knivsta. Efter det följer Enköping med 35 procents ökning. Älvkarleby har 18 procent ökning, Tierp 6,5 procent och Håbo 3,5 procents ökning.
Minskning i vissa kommuner
I de resterande kommunerna (Uppsala, Östhammar och Heby) har det skett en minskning med mellan 8-16 procent.
Däremot är det, utifrån siffrorna, störst risk för att drabbas för inbrott i Uppsala följt av Knivsta.
På riksplanet har de anmälda inbrotten i småhus har ökat med över 50 procent jämfört med 1996, enligt en rapport från Villaägarna. Förra året polisanmäldes nästan 14 000 inbrott i småhus (villor, radhus och kedjehus för permanentboende) runt om i landet.
– Det här är förskräckligt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, om den långsiktiga ökningen.
Utländska ligor
Utländska ligor förklarar en stor del av ökningen, enligt polisens specialist på bostadsinbrott.
– Det är ett fenomen som eskalerat sedan 1990-talet. I dag står internationella ligor för mer än hälften av bostadsinbrotten i Sverige, säger Göran Landvall, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
Men de allra flesta villainbrott klaras aldrig upp — nästan 96 procent förblir olösta, enligt statistik från Brå.
Få klaras upp
Göran Landvall är kritisk till de låga siffrorna, men tycker samtidigt att polisens arbete mot bostadsinbrott bedrivs med styrka.
– I vårt polisarbete i vardagen har vi utvecklat ett antal metoder för att höja lägstanivån, och därmed kunna nå fram till bättre resultat. Redan i höst inför vi nya operativa insatser. Jag är optimist och tror att det kommer att påverka, säger Landvall.
Synliga poliser
Bland annat rör det sig om kontroller i trafiken och i bostadsområden i syfte att identifiera personer som begår stölder.
Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, framhåller det förebyggande arbetet för att få ner antalet bostadsinbrott.
– Den intressanta frågan är hur man ser till att så få inbrott som möjligt begås. Vi ser att grannsamverkan, där grannar är aktiva, syns och frågar okända vad de gör i området, är effektivt. Där är polisen också oerhört viktig, att de är synliga ute på gator och torg. Synligheten gör att både inbrott och annan vardagsbrottslighet ute i våra bostadsområden minskar, säger han.
Fakta: Så skyddar du ditt hem
- Se över att du har godkända lås på dörrar och fönster.
- Ta bort växtlighet runt huset.
- Installera inbrottslarm.
- Om du reser bort, be en god vän eller granne om hjälp att ge intryck av att någon är hemma.
- Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
- Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
- Starta grannsamverkan, prata med dina grannar som vill samarbeta och kontakta polisen.
Källa: Polisen, Trygg-Hansa