En delad bild som visar två scener. Till vänster står en vuxen person på golvet i ett ljust rum och leker med två små barn, klädda i färgglada kläder. Höger sida visar en kvinna i traditionell klädsel som står framför en kamera, med en detalj av en historisk byggnad i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ordförande för kyrkomötet, Karin Perers, om varför årets tema är ”Kyrkan i offentligheten”. Det handlar bland annat om öppna förskolor, och i inslaget besöker SVT en sådan. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Årets kyrkomöte samlas i Uppsala – fokus på kyrkans roll i det offentliga

Uppdaterad
Publicerad

Med kungen och drottningen på första parkett öppnade 2024 års kyrkomöte. I år kommer främst kyrkans roll och uppdrag i samhället att diskuteras bland de 251 ledamöterna.

Karin Perers, ordförande i kyrkomötet, tar öppna förskolor som ett exempel på kyrkans verksamheter i offentligheten.

– Det är en del av kyrkans själ att vara folkkyrka och vara närvarande ute i samhället, där människor finns. I glädje, sorg, kris och katastrof, men också i det som är ett brett ansvar, att få människor att mötas, säger hon.

Den öppna förskolan är ett exempel på det, menar hon.

– Vi som är civilsamhället har så mycket att bidra med, för att vi också kommer med en värdegrund som berör, säger hon.

5,6 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan, som därmed är Sveriges största medlemsorganisation.

”En naturlig plats att gå till”

Samtidigt som kyrkomötet öppnades samlades barnen på Svenska kyrkans öppna förskola Spiran i Uppsala.

Lilla Idun springer omkring på golvet med sin lilla varg i handen. När pappa Ludwig Ekner lyckas fånga in henne hinner han berätta att han nyligen blivit föräldraledig, och att den öppna förskolan då blivit betydelsefull för honom.

– Det blev en naturlig plats för oss att gå till, det är öppet varje dag och det finns alltid något att göra, och det är lätt att få struktur på resten av dagen när man har något att fylla dagen med. Och det är roligt för Idun. Hon har ju väldigt mycket energi, säger han, och reser sig för att gå efter henne igen.

”Låga trösklar till verksamheten”

Annacarin Mård, pedagog på Spirans öppna förskola upplever att öppna förskolan spelar en viktig roll för många.

– Vi vet att den behövs. Alla är välkomna, det är låga trösklar till verksamheten och vi har öppet mycket under veckorna. Vi märker också att det kommer människor som kanske inte har så många andra ställen att gå till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.