Foto: SVT

Arkeologisk utgrävning – första steget mot centrumlyft

Uppdaterad
Publicerad

Den omtvistade tomtytan intill Stora torget i Enköping ska få ett ansiktslyft, efter många års stiltje. Men den så kallade statt-tomten förblir en byggarbetsplats ett bra tag framöver.

Många är de Enköpingsbor som undrar vad det ska bli av den tomt där det gamla stadshotellet tidigare låg. I snart åtta år har tomten vid Stora torget mitt i centrala Enköping bestått av enbart en övergiven grusgrop.

– Den ligger mitt vid torget i Enköping, så vi vill verkligen att något ska hända på tomten, säger ordföranden i kommunens plan-, mark- och exploateringsutskott, Anders Wikman, från partiet Nystart Enköping.

Stadshotellet i Enköping

Stadshotellet revs

Historien om statt-tomten, eller Enköpingsgropen som den också kallas, har pågått i snart två decennier.

Vid millennieskiftet köptes tomten av byggbolaget Peab, som planerade att bygga bostäder på marken. Stadshotellet som då låg på platsen revs 2010. För att kunna finansiera de arkeologiska utgrävningarna som krävs enligt Kulturmiljölagen ville Peab bland annat bygga ett tio våningar högt bostadshus, något som fick kraftig kritik från Enköpingsborna. Till slut backade byggherren och för ett år sedan köptes tomten tillbaka av kommunen för 11,6 miljoner kronor.

Läs mer: Enköpingsgropen köps tillbaka

Kan bli kulturhus

Än är det fortfarande oklart hur framtiden ser ut för detta kvarter. Förslag finns på att bygga ett kommunalt kulturhus, men marken kan lika gärna säljas vidare till en privat aktör. Först måste jordlagren utforskas så att marken blir byggklar. I september påbörjas därför de arkeologiska utgrävningarna och förarbetet har redan börjat.

Kommunalrådet vill inte sia om vilka historiska artefakter som kommer att hittas i marken, men hoppas att arkeologerna kommer att kunna hjälpa till att addera fler pusselbitar till stadens historia.

– Den här typen av stora utgrävningar har man inte gjort tidigare. Det kan vara intressanta fynd som visar Enköpings historia, som kan hjälpa oss att förstå vår historia genom att dra slutsatser av det vi hittar i gropen, säger Anders Wikman.

Läs mer: Plan för Enköpingsgropen lagd

De arkeologiska utgrävningarna täcker en yta på 1000 kvadratmeter och kommer att kosta 17 miljoner kronor. Ytterligare nästan 6 miljoner kan tillkomma om kommunen bestämmer sig för att utvidga markytan, beroende på vad som ska byggas.

Dröjer flera år

Senast till våren ska utgrävningarna vara klara. Under tiden tittar kommunen på vad som sedan ska hända med tomten. Det kan sluta i två scenarier. Antingen behåller kommunen marken och bygger sitt kulturhus, eller andra byggnader man bestämmer sig för. Eller så säljer man den byggklara tomten till en privat aktör, som får utveckla området.

– En kommun har ju planmonpoloet, så vi kan genom detaljplanen styra vad som ska byggas på tomten även om vi säljer den. Vi vill ha något som levandegör centrum, mer än bara bostäder, säger Anders Wikman.

– Sådana här processer tar ju tid, så det kommer att gå några år innan det går att inviga. Sen får man själv bedöma när historien är slut, om det är när första grävskopan kommer eller när man kan sätta sig ner och äta, säger Anders Wikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet