Åtalas för att ha planerat mord i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väcks åtal i en större brottshärva med totalt nio personer inblandade. Flera av dem ingår i ett kriminellt nätverk och ska ha planerat att genomföra ett mord i Uppsala och ett i Borås.

De åtalade personerna ska haft tillgång till flera skjutvapen och GPS-spårsändare, och flera vapen har beslagtagits. Bevisningen bygger på material som kommer från den krypterade mejltjänsten Encrochat. Åtalet gäller stämpling till mord och förberedelse till mord, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet som utan informationen från Encrochat hade varit i princip omöjlig att utreda, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Olof Calmvik, i ett pressmeddelande.

Flera av dem ska enligt åtalet vara med i ett kriminellt nätverk i västra Stockholm. För att planera ett av morden ska de använt sig av en lägenhet i centrala Uppsala och ha placerat GPS-sändare på det tänkta offrets bil. En av dem greps i Spanien efter samarbete med spansk polis.

Rättegången börjar nästa torsdag i Solna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.