När våren kommer blir 49-årige Uppsalabon Måns Högström orolig. Det är då som hans depression brukar slå till ordentligt. Han har adhd och autism, diagnoser som han fått först i vuxen ålder.
– Det har varit återkommande sedan högstadietiden. På vårarna har det tidvis blivit så allvarligt att jag blivit tvungen att läggas in, säger han.
För Måns Högström är det inte bara personligt. Han är aktiv i patientföreningen Attention och kommer regelbundet i kontakt med andra som fått hjälp av psykiatrin.
– Det känns som att de drar ner på psykiatrin hela tiden, säger han.
Ska ersättas med vård i hemmet
När tolv vårdplatser försvinner planerar Akademiska sjukhuset istället att utöka uppdraget för det som kallas mobila teamet. Mobila teamet gör hembesök hos patienter.
Men flera av varandra oberoende källor inom sjukhuset som SVT Uppsala har pratat med ställer sig tveksamma till lösningen. De menar att mobila teamet inte har fungerat som det ska hittills, och att hembesök inte kan ersätta inläggning på en sluten avdelning.
Det håller Måns Högström med om.
– Den stora skillnaden är ju att om du har heldygnsvård på en avdelning då är du inlåst. Medan hemma, då kan du ju lite komma och gå som du vill. Men om man har självskadebeteende eller är självmordsbenägen då är ju det jättedåligt, säger han.
Enligt Neil Ormerod (V), ordförande i sjukhusstyrelsen, är vård i hemmet rätt väg att gå – även om han tillstår att han velat ha kvar vårdplatserna också.
– Det låter som ett bra förslag, men det är jättebra att man lyfter sina farhågor. Det kommer att vara en gedigen process med konsekvensanalyser, säger han.
SÅ PÅVERKAS PSYKIATRIN I UPPSALA AV NEDDRAGNINGAR
Enligt ett internt mejl som SVT Uppsala tagit del av planerar psykiatrin på Akademiska sjukhuset att spara 15 miljoner kronor genom att slå ihop en psykosavdelning och en så kallad affektiv avdelning. På en affektiv avdelning vårdas bland annat personer med självskadebeteende.
Tolv vårdplatser kommer att försvinna i samband med detta. Avdelningen kommer fortsättningsvis delvis ha en allmänpsykiatrisk- och psykosinriktning.
En riskbedömning av planerna kommer att göras i januari 2025. De tolv vårdplatserna ska tas bort under hösten 2025.
Samtidigt kommer psykiatrin att börja arbeta med så kallad brukarstyrd inläggning på tre vårdplatser och börja arbeta med psykiatrisk vård i hemmet.
Här finns hjälp & Stöd att få
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.
Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.
Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .
Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.
Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.