Från idrottshallen på Bolandgymnasiet hörs ljud. Ljuden låter tagna ur en film med Bruce Lee. Förklaringen ligger tio år tillbaka i tiden.
På det snart nedlagda Bolandgymnasiet är det nämligen Kung-Fu på schemat. Den ovanliga idrottslektionen är en del av ett projekt där Boland utbyter erfarenheter med en skola i Kina.
– Jag tycker det är kul att man gör något annat än de vanliga sporterna, som fotboll och så, säger en av Kung-Fu-deltagarna Linnéa Forslund.
Till Bolands systerskolan Tianjin, i östra Kina, görs det årligen studieresor med syftet att få eleverna intresserade av det röda landet i öst.
– Jag tycker det är jättebra. Man får möjlighet att åka till Kina. En möjlighet man kanske inte hade haft annars, säger Linnéa Forslund.
Projektet var först i dess slag i Sverige i början på 2000-talet och syftet är att sprida kunskap om den kinesiska kulturen och lära ut kinesiska. Bolandgymnasiet är nämligen en så kallad certifierad Confucius Classroom-school. En certifiering som tagit tid att få och som ger eleverna på gymnasiet mycket erfarenheter menar läraren och projektledare Lars Norelius.
– Årligen skickar Kina hit omkring 30 elever som få bo en tid i Sverige. åt andra hållet skickar också då vi omkring 30 elever. Sammanlagt har omkring 300 elever fått åka på dessa resor under årens lopp, säger Lars Norelius.
Samarbetet innefattar även lärarutbyte. Den kinesiska staten betalar lönen för de kinesiska lärarna som för tillfället är på plats Boland. Kina har också bekostad en del material, så som datorer, till skolan. I gengäld får de lokaler som deras lärare kan inhysas i under deras vistelser. Yun Wang är en av dem och hon lär ut allt ifrån kinesiska till pappersvikning och samhällskunskap.
– De svenska eleverna är jätteduktiga. De är väldigt aktiva och lyhörda. Jag gillar dem och de gillar mig. Många har nu visat intresse för att åka till Kina och studera, säger den kinesiska läraren Yun Wang.
Tanken var att hon skulle stanna i 4 år, men i och med den kommande nedläggning så är framtiden osäker.
– Har har etablerat en lång relation nu. Skolorna litar på varandra och har ett bra utbyte. Det är tråkigt att det blivit som det blivit och jag vet inte vad som händer framöver, säger Yun Wang.
Kina är världens näst största ekonomi efter USA, men inom några år beräknas den vara störst. Landet är också Sverige största handelspartner i Asien. Omkring 600 svenska företag är idag aktiva i landet. Samtidigt gneomförs det tiotusentals företagsetableringar och företagskontakter länderna emellan. Projektledare Lars Norelius menar att projektet har en viktig funktion i byggandet av framtida företagsmöjligheter.
– Kina växer och det kinesiska språket är redan nu efterfrågat. Våra elever får en bra fördel i framtidetn, säger Lars Norelius.
– Projektet är bra för Kina och Sverige. Sådana här projekt kan fungera som en bro mellan länderna. Dessutom har projektet blivit som ett barn för skolorna nu. Det är otroligt tråkigt att det kommer läggas det.
– Projektet kommer läggas ned nu i och med att skolan stänger. Avtalat är mellan skolorna och kan inte flyttas, säger projektledaren Lars Norelius.
Men enligt lars Norelius kommer nedläggningen inta bara drabba Bolandgymnasiet. Detta eftersom projektet är skolöverskridande.
– De kinesiska lärarna lär ut språk på Nannaskolan och Valsätraskolan. Eleverna kommer från många andra gymansieskolor också. Det kommer bli svårt att läsa kinesiska på gymnasiet efter det här, säger Lars Norelius.
Men årets studieresa i höst kommer bli av, nåt som glädjer Linnéa Forslund.
– Jag ser fram emot det mycket. Det ska bli jättekul att åka dit och se kulturen och träffa nya människor. Vi ska ju bo hemma hos kineser, så det ska bli kul att se hur de tär, säger Linnéa Forslund.