• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Barnflickan i Knutby släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Den rättspsykiatriska vården av barnflickan som dömts för mord i Knutby ska upphöra, beslutade förvaltningsrätten i Linköping i dag.

Efter sju år av vård är den i dag 34-åriga kvinnan fri, utan restriktioner. Våren 2010 fick hon flytta till eget boende.

Hon dömdes 2004 till sluten rättspsykiatrisk vård bland annat för mordet på pastorn Helge Fossmos andra fru. Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Inte längre psyksjuk

Enligt rättens beslut är risken låg för att kvinnan ska begå brott igen. Hon anses inte längre lida av den allvarliga psykisk störning som hon bedömdes lida av 2004.

I bedömningen lägger rätten att hon numera bor i en egen lägenhet, studerar, arbetar och har ett ”etablerat socialt nätverk”.

Ansökan om att vården bör upphöra kom från chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena där hon tidigare vårdades.

Utöver mordet på pastorns fru dömdes kvinnan även för mordförsök på en 30-årig man, pastorns granne.

Kan klara medietryck

Åklagaren i Knutbyärendet hade inte något att invända mot beslutet. Den psykiater som tas in som sakkunnig höll också med om att hon inte längre behöver vård.

-Kriterierna är enkla. Det finns ingen risk för återfall och vården behövs inte på grund av hennes personliga och psykiska förhållanden, säger lagman Owe Horned, som var med om att fatta beslutet.

TT: Har ni vägt in att det var ett mycket uppmärksammat ärende?

-I riskbedömningen har det ingen betydelse. Och det mediala intresset anser hon att hon kan hantera, säger Horned.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.