Beatrice Svenssons cellförändringar upptäcktes när hon gjorde sitt tredje cellprov. Hon genomförde en så kallad konisering som innebär att man skär bort cellförändringarna på livmodertappen.
– Först var det mycket tankar och oro, men sen när jag började läsa på lite så insåg jag att det är vanligt med cellförändringar, säger Beatrice Svensson.
Kvinnor i Sverige kallas till cellprov för första gången vid 23 års ålder. Beatrice Svenssons vän Emma hann aldrig ta sitt första cellprov innan hon gick bort i livmoderhalscancer.
– Det är därför jag också har det här som en hjärtefråga – att prata med vänner, eller prata med bekanta och kollegor om att ta sina cellprov, säger Beatrice Jansson.
Nationellt forskningsprojekt för att utrota livmoderhalscancer
Just nu pågår ett nationellt forskningsprojekt som siktar på att utrota livmoderhalscancer till 2027. Kvinnor födda 1994 till 1999 erbjuds det nyaste HPV-vaccinet gratis. Beatrice Svensson är född 1992 och ingår därför inte i gruppen.
Kommer du betala för att ta det nya vaccinet?
– Ja, det kommer jag.
DET ÄR CELLFÖRÄNDRingar
- Cellförändringar innebär att cellerna på livmoderhalsen avviker från det normala mönstret.
- Det finns låggradiga och höggradiga cellförändringar.
- Låggradiga cellförändringar skiljer sig inte så mycket från den normala cellen. Oftast är cellförändringarna milda och läker av sig självt utan behandling.
- Höggradiga cellförändringar skiljer sig mycket från den normala cellen och kan med tiden utvecklas till att bli cancerceller.
- I de flesta fall tar det många år innan cellförändringar utvecklas till cancer.
- Om de utvecklas till cancer är det allvarligt, men cellprovskontroller kan upptäcka cancer i tidigt stadium.
- 98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV.
- Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer.
Källa: Cancerfonden