• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Chef på Uppsala flygflottilj står utomhus på en väg vid F16

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pernille Undén, chef på Upplands flygflottilj, berätta om varför det tog tid till instruktören blev uppsagd. Foto: Kristian Östlund/SVT

Befälet som slog värnpliktig fick fortsätta jobba i månader – chefen på F16: ”Måste få ta sin tid”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2023 ska en instruktör vid Upplands flygflottilj ha slagit en värnpliktig i huvudet i samband med en skjutövning. Till följd av händelsen har instruktören blivit uppsagd från sin tjänst inom Försvarsmakten. Men varför dröjde beskedet om uppsägning?

I slutet av april 2024 avskiljdes den anställde från sin anställning efter ett beslut av personalansvarsnämnden. Då hade det gått tre månader sedan händelsen uppmärksammats genom en halvårsenkät.

– Ska man göra en faktaundersökning och utredning så måste det få ta sin tid så man verkligen får in all fakta så att det inte blir forcerat, menar Pernille Undén, chef på Upplands flygflottilj.

Har fullt förtroende

Pernille Undén beskriver att händelsen inte hör till vanligheten men att det är viktigt att värnpliktiga rapporterar ovälkomna beteenden till sin närmsta chef eller förtroendevalda.

– Jag känner fullt förtroende för de befäl och instruktörer som utbildar våra värnpliktiga. Men dessvärre är det så att enskilda individer inte följer Försvarsmaktens uppförandekod och värdegrund och då måste vi agera – vilket vi har gjort i det här fallet.

I videon: Hör om varför beskedet om uppsägning dröjde flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.