Studien använde sig av data från drygt 3000 personer med förmaksflimmer från hela världen, under i genomsnitt ett och ett halvt år. Julia Aulin, hjärtläkare och forskare, har bedrivit studien i hopp om att hitta sätt att upptäcka förhöjd risk för stroke i ett tidigt skede.
– Målet är att förhindra stroke utan att orsaka blödningar, säger hon.
Avgörande upptäckt
Hjärnan och hjärtat arbetar i symbios, och detta låg till grund för Julia Aulins forskning.
– En hjärtrytmrubbning kan påverka hjärnan negativt, berättar hon.
Studien visade att man genom ett blodprov kan upptäcka ett hjärnprotein i blodet, som kan vara avgörande för att kunna förhindra en stroke.
Stroke ovanligt vid förmaksflimmer
Blodprovet är inte tillämpat inom primärvården ännu, men förhoppningen finns att kunna använda sig av denna metod för att minska risken att drabbas av stroke. Däremot menar Julia Aulin att förmaksflimmer inte behöver vara ett förstadium till en stroke.
– Det är viktigt att påpeka att med dagens blodförtunnande medicin så är stroke hos människor med förmaksflimmer ganska ovanligt, säger hon.
Nästa steg är att bedriva bekräftande studier för att styrka forskningsstudiens resultat, vilket Julia Aulin menar är en förutsättning för att studiens upptäckt ska bli applicerbar till primärvården.
I klippet: Hör om hur blodprovet kan förutspå en stroke.
VAD ÄR FÖRMAKSFLIMMER?
- Förmaksflimmer är den vanligast förekommande hjärtrytmstörningen.
- Vanliga symtom på förmaksflimmer är hjärtklappning, andfåddhet och konditionsnedsättning.
- Förmaksflimmer innebär att hjärtats förmak, bestående av hjärtats två övre kammare, inte lyckas pumpa ut blod på ett optimalt sätt.
- Hjärtrytmen blir oregelbunden, och detta medför en risk för att blodet står stilla, och i sin tur levrar sig.
- Om levrat blod transporteras vidare i kroppen och når hjärnan kan man drabbas av en stroke.
Källa: 1177