Frågan om vem som ska ta ansvar för det gemensamma i området Bredsandsskogen är en het potatis, något som Enköpingsposten rapporterat om.
Anne Braathen är en av dem som driver frågan att Enköpings kommun ska ta över ansvaret för vägar, skog, dagvatten med mera. Hon menar att från det att den första detaljplanen klubbades så har stora förändringar gjorts, utan att de boende har fått tydlig information och därmed möjlighet att påverka
– Från 180 hus har det här växt till en hel stadsdel med LSS-boende, äldreboende och en tillkommande förskola. Det rimliga är att kommunen tar hand om det här.
Har inte förstått
Flera i området säger sig heller inte ha fått tydlig information vid köpet att det är de boende själva som i en framtida samfällighetsförening ska sköta och bekosta bland annat gator samt gång- och cykelvägar.
Staffan Karlsson (M), ledamot i plan-, mark- och exploateringsutskottet kan till viss del förstå frustrationen bland boende, men är tydlig på punkten att kommunen inte har gjort något fel.
– Vi är beredda att diskutera frågan om ansvar och reglera det i en ny detaljplan, men kommunen kan inte bara ta över kostnader som reglerats mellan andra parter. Det här är i första hand en fråga mellan exploatören och de boende.
I klippet hör du varför de boende vill att kommunen tar över.
Fakta: Det här är en samfällighetsförening
En samfällighet är mark, en byggnad, en väg eller något annat som tillhör flera fastigheter. En fastighets del i en fastighet uttrycks i andelstal, som ligger till grund för hur kostnader för drift och underhåll ska fördelas mellan ägarna. Man skiljer mellan marksamfälligheter och gemensamma anläggningssamfälligheter. Exempel på en marksamfälligheter är allmänningskog. Ett garage, en lekplats eller en brygga är exempel på anläggningssamfälligheter.
Källa: Skatteverket