Polis med bakhuvudet mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så har prostitutionen förändrats i Uppsala – polisen Annika Svensson berättar. (Hon vill inte visa sitt ansikte eftersom hon jobbar med spaningsuppdrag.) Foto: Christoffer Urborn/SVT

Bottenrekord i tagna sexköpare i Uppsala – risk för ökad prostitution

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan slog Uppsalapolisen rekord i antalet lagförda sexköpare. Nu är situationen den motsatta.

– Det finns en risk att hallickar expanderar, säger polisen Annika Svensson.

Under 2021 rapporterade SVT Uppsala om polisens satsning mot sexuell exploatering och att man lyckats lagföra fler sexköpare än någonsin (53 stycken).

Året efter sjönk antalet (21) för att under 2023 nå bottennivå (4 stycken).

– Antalet annonser minskade under förra året, och jag vill tro att det innebär att färre köper sex – men det tror jag inte, säger polisen Annika Svensson som arbetat med prostitution sedan 2017.

– Samtidigt har vi sett att det är fler nya kvinnor som säljer sex här, vilket är väldigt oroande. Det är kvinnor mellan 18 och 25 år.

Parallella gängkonflikter

Orsaken till att lagföring av sexköpare prioriterats ned är den omfattande våldsvågen, med flera parallella gängkonflikter som drabbat Uppsala med mord och sprängningar.

– Vi har haft större planerade insatser mot prostitution på gång, men som vi tvingats ställa in på grund av skjutningar och andra grova brott, säger Annika Svensson.

– Nu planeras insatser under 2024 – så man ska inte känna sig säker som sexköpare.

Hon ser en risk att hallickar kommer att expandera prostitutionen i Uppsala om inte polisen återgår till att arbeta mer aktivt mot sexköpare.

– Vi måste lagföra sexköpare eftersom det är efterfrågan som styr människohandlarna, då kommer fler kvinnor befinna sig i exploatering och utsatthet, säger Annika Svensson.

”Har påverkat vår förmåga”

Magnus Hänström, biträdande chef över lokalpolisområde Uppsala/Knivsta, lyfter de grova våldsbrotten i nätverksmiljön som en faktor till att man inte lagfört så många sexköpare under 2023.

”Våldsvågen gjorde att vi snabbt behövde ställa om och förstärka upp utredningsverksamheten samt det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Det har påverkat vår förmåga att omhänderta övriga uppdrag däribland arbetet mot prostitution”, skriver han i ett mejl till SVT.

I klippet ovan: Så har prostitutionen förändrats i Uppsala – polisen Annika Svensson berättar.

Lagförda sexköpare i Uppsala

2023: 18 anmälningar (4 åtal/strafföreläggande)

2022: 38 (21)

2021: 84 (53)

2020: 35 (21)

2019: 47 (26)

Källa: Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.