Kristinelundskolan eldhärjades natten till torsdag, och undervisningen ställs in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen i Östhammar kommun berätta om brandens påverkan: ”Sorgligt.” Foto: Elsa Sandin/SVT

Brandhärjad skola i Östhammar stängs – elever flyttas till baracker

Uppdaterad
Publicerad

Kristinelundskolan i Östhammar eldhärjades i början av november. En flygel har totalförstörts och delar av räddade byggnader har rök- och vattenskadats. Elever och personal har flyttats för lång tid framöver och en man i 20-årsåldern är häktad misstänkt för mordbrand.

Elever och personal på Kristinelundsskolan kan räkna med undervisning i baracker och tillfälliga klassrum under lång tid.

–  Vi kommer att vara i paviljonger och i klassrum på Edskolan en bra bit in på våren, säger Christina Stenhammar, skolchef vid Östhammars kommun.

Matsalen och köket totalförstördes i sambandmed nattens brand i Kristinelundsskolan. Men även andra delar av skolan är starkt påverkade av vatten och rök. Därför flyttas nu ett hundratal elever till paviljonger och tillfälliga klassrum.

Något beslut har inte fattats om skolan ska byggas upp igen.

– Sorgligt att se sin arbetsplats och skola delvis nedbrunnen, säger Christina Stenhammar.

Branden startade utanför skolan

Larmet kom in till räddningstjänsten vid 00.30-tiden. Branden ska ha startat utanför skolan och sedan spridit sig till taket.

– Byggnaden är uppdelad i tre delar. En del går inte att rädda, men i de två andra har vi lyckats begränsa branden, säger Göran Norman, ledningsoperatör.

Polisen har spärrat av platsen och inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Enligt räddningstjänsten ska branden ha börjat i en soptunna intill en skolbyggnad och tagit sig in i byggnaden.

– Det finns ingen misstänkt person, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisens Region Mitt.

Enligt Magnus Jansson Klarin misstänker polisen att branden är anlagd.

Räddningstjänsten trappar ner

Vid elvatiden på torsdagen fanns två enheter på plats. Taket har rasat in och enligt ledningsoperatören Thomas Skantz så brann det fortfarande.

– Vi har trappat ner resurserna och vid lunch tar vi ett nytt beslut. Vinden gjorde att vi hade ett snabbt brandförlopp, men vi lyckades som sagt begränsa spridningen. Den kvarvarande byggnaden har fått rök- och vattenskador, men jag vet inte omfattningen, säger Thomas Skantz.

En häktad

Drygt två veckor efter branden har en man i 20-årsåldern häktats misstänkt för mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.