Brist på ägg- och spermiedonatorer på Akademiska: ”Ett hälsoproblem”

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset i Uppsala föds det ungefär 350-400 barn per år efter IVF-behandlingar -  ungefär 25 procent av dessa är genom donation. Men i en tid med brist på ägg- och spermiedonatorer, i kombination med långa väntetider, befarar Akademiska nu att man har en svår tid framför sig.

Just nu råder det brist på donatorer av ägg och spermier vid Reproduktionscentrum på Akademiska. Bakgrunden till bristen är att man hade mycket färre donationer under pandemin.

Trots att man fortsatte att ta emot donationer dök de inte upp i samma omfattning.

– Vi hade bara sju under 2020 och vi brukar ligga runt 20-30 på spermie-sidan, säger Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef på Reproduktionscentrum.

Tar av lagret

Hon berättar att man har börjat ta av lagret utan att få in nya donatorer – och nu vill man förhindra att få en allvarligare brist.

– Med långa väntetider blir det såklart en stor frustration. De här patienterna jobbar mot en åldersgräns för att få en behandling och vi vill givetvis hjälpa dem så fort det går, säger hon.

Hör Anne-Charlotte Dahl  berätta om tre myter om ägg- och spermiedonationer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.