Programledaren Belinda Olsson ledde debatten om brott och otrygghet på UKK i går kväll. Foto: Sofia Sabel /SVT

Gängkriminaliteten minskar – Uppsala i framkant

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska Uppsala bli en stad där alla känner sig trygga? Det debatterade polis, experter och politiker i SVT:s program Opinion Live, som sändes från UKK på torsdagskvällen.

Den lokala polischefen Jale Poljarevius berättade om insatserna mot gängkriminalitet i Uppsala. Sedan 2016 har 300 gängmedlemmar gripits i Uppsala, och totalt har de dömts till 82 års fängelse, enligt Poljarevius.

Hur har ni lyckats så här bra? undrade programledaren Belina Olsson.

– Vi är mycket målmedvetna och arbetar i team, alla jobbar mot samma mål – både vi inom polisen och kommunen och frivilligorganisationer. Och vi är mycket offensiva, sade Jale Poljarevius.

Kriminologen Jerzy Sarnecki påpekade att problemen med gängkriminalitet minskat de senaste månaderna, inte bara i Uppsala utan i hela landet.

– Jag hör att polisen är optimistisk och det förbättrar chanserna ytterligare, om några år tror jag de här problemen är mycket mindre, sade han.

Gottsunda ska byggas om

Tryggheten i Gottsunda, som av polisen definieras som ett särskilt utsatt område, diskuterades. Bland annat av kommunalråden Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M), två av de politiker som fanns på plats i studion.

Pelling berättade att han själv blivit rånad i Gottsunda och att han förstår att människor kan känna sig otrygga.

– Men vi håller på och ska bygga om hela Gottsunda, det kommer att bli bättre, lovade han.

Fredrik Ahlstedt var kritisk:

– Det går bra att prata, men varför händer inget? Vi beslutade för två år sedan att sätta upp övervakningskameror, de är fortfarande inte på plats. Vi moderater vill ha fler poliser, det är prio ett.

Brottslingars ursprung

Ett hett ämne för debatten var det faktum att Moderaterna vill att Brottsförebyggande rådet tar fram fakta om brottslingarnas etnicitet.

– Vi vill ha en korrekt statistik så att vi kan sätta in insatser utifrån det, sade Fredrik Ahlstedt.

Kriminologen Jerzy Sarnecki påpekade att sådana studier redan gjorts.

– Jag vill inte ha fler sådana undersökningar, jag vill att vi i stället tar reda på varför invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, sa han.

Jale Poljarevius påpekade att det är en helt ointressant fråga:

– För oss för handlar det om gärningsmän som begår brott – det spelar ingen roll om gärningsmannen är gul, röd vit eller svart – det är beteendet som vi måste stoppa och förebygga, sade han.

Programmet går att ses i sin helhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.