Barn som rånas Ingrid Lindgren tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn som misstänks för brott behöver också få stöd, menar Ingrid Lundberg, kurator på Stödcentrum i Uppsala. Foto: Arkivbild/Christoffer Urborn/SVT

Brottsmisstänkta barn ska få stöd i Uppsala – högt tryck

Uppdaterad
Publicerad

Stöd till barn som blivit utsatta för brott finns sedan tidigare – nu ska Uppsala kommun bli först i landet med även dedikerad hjälp till barn som misstänks för brott.

– Annars kommer vi aldrig kunna stoppa utvecklingen, säger Ingrid Lundberg, kurator på Stödcentrum.

Den nya verksamheten är dels ett svar på utvecklingen att allt fler barn misstänks för allt grövre brott, dels efterfrågan hos brottsmisstänkta som deltagit vid Stödcentrums medlingar mellan ungdomar.

Att behovet fanns visste ungdomsjouren, men inte att det var så pass stort att kuratorerna blev fullbokade redan innan verksamheten lanserades skarpt.

– Det kommer in ärenden från flera håll; våra fältarbetare, oroliga föräldrar och ungdomarna själva, säger Ingrid Lundberg.

Vill bryta brottsspiral

Förhoppningen är att stoppa en spiral där brottsutsatta själva blir kriminella, som i sin tur leder till nya brottsoffer.

– Ungdomarna som misstänks för brott kan bli förvånade att få frågan ”hur mår du?”. Man kan ha fått konsekvenser hemma eller i skolan, men ingen har riktigt sett personen bakom handlingen, säger Ingrid Lundberg.

Att som brottsmisstänkt söka hjälp hos Stödcentrum, som tar emot personer mellan 10 och 21 år, är frivilligt. Där finns även stöd till vittnen och anhöriga.

I klippet ovan: Så arbetar Stödcentrum med brottsmisstänkta ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.