Med en säker majoritet i landstinget var det glada miner hos Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter valframgångarna i höstas. Men samarbetet varade inte länge. Snart hade Vänsterpartiet brutit sig ur efter att budgetförhandlingar hade strandat. Då bestämde sig landstingsstyrelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet att försöka få igenom sin budget ändå.
Lösningen blev att bryta ner sin egen budget i 26 punkter. Och sen låta landstingsfullmäktige rösta, punkt för punkt. Istället för att ställa sin budget mot Alliansens, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets.
Förslaget stötte på kritik men accepterades till slut av Alliansen. Sverigedemokraterna var dock motståndare.
– Jag tycker att vi ska rösta på budgetarna i helhet, sa Simon Alm (SD) så sent som i talarstolen inför omröstningen i fullmäktige på UKK.
S och MP tog 25 av 26 punkter
Men röstningen blev till slut av. Och när den summerades, fem timmar senare, kunde Socialdemokraterna och Miljöpartiet visa upp vinst i 25 av 26 punkter. Bara i punkten ”Riktlinjer inom hälso- och sjukvård” vann istället Alliansens förslag.
Men röstningen gav en besk eftersmak. Åtminstone inom Alliansen. Centerpartisten Johan Örjes fanns bland de mest högljudda kritikerna.
– Jag är djupt upprörd över det fulspel som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ägnar sig åt, säger han direkt efter omröstningen.
Alliansen upprörd
Bakgrunden var att det i flera fall fanns tre alternativ till S och MP:s förslag. Där Alliansen hade ett och Vänsterpartiet ett. I de punkterna blev det först en omröstning om vilket av de förslagen som skulle ställas mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets. I alla fall utom ett vann då vänsterpartiet genom att S och MP röstade på deras. Sedan kunde S och MP rösta ner Vänstern med Alliansen redan slagna.
– Jag förstår inte att demokrati kan fungera så här. Det är praxis att man inte lägger sig i vilket motförslag som röstas fram mot landstingsstyrelsens huvudförslag i en votering. Men nu röstar Socialdemokraterna och Miljöpartiet plötsligt också på sina motståndare, säger Johan Örjes (C).
Även folkpartiet var upprörda.
”S o MP röstade konstant på V vid dagens landstingsfullmäktige. Det är inte förbjudet att taktikrösta, men är det demokratiskt?” frågar sig Lina Nordquist (FP) på Twitter.
Men kritiken slås ner av landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).
– Jag förstår det inte riktigt. Det finns ingen praxis i vårt landsting i det här avseendet. Vi har tagit ansvar och vi har sett till att vi har fåt en budget som vi kan bygga vår verksamhet på , säger han till SVT Nyheter Uppsala.