Kvinna tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår inte hur jag klarat mig alla år” – hör busschauffören Synöve Dufva om hur det känns att få tillgång till gratis mensskydd på arbetsplatsen. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Busschaufförer får gratis mensskydd – men Uppsala dröjer

Publicerad

Nu får busschaufförer i norra Storstockholm, som är anställda på företaget Transdev, gratis mensskydd på jobbet. Flera av dem kör även till Uppsala, men det dröjer innan bussdepåerna i länet får utrustningen.

– Jag blev jätteglad, säger Synöve Dufva, busschaufför hos Transdev.

Busschaufförerna i norra Storstockholm har nu tillgång till gratis mensskydd i röda skåp på sina rastplatser, framtagna av företaget RedLocker. Personalen kan skanna en QR-kod med mobilen och sen plocka ut bindor eller tamponger.

Busschauffören Synöve Dufva fyller snart 60 år och har kört buss sedan 80-talet.

– Nu efteråt kan jag inte förstå hur jag klarade mig alla de här åren med att sitta och köra buss och sen ha mens, säger Synöve Dufva.

Inga skåp i Uppsala ännu

Transdev kör även Mälartåg, som har rastlokal i Uppsala. De har ännu inte installerat skåpen med gratis mensskydd, men Linn Wennerström, affärsstödschef på företaget, hoppas att alla deras förare ska få tillgång till gratis mensskydd så småningom.

– Vi hoppas att det kommer till fler i Uppsala, men SL-förarna som kör för oss mot Uppsala kan hämta det i våra lokaler, säger Linn Wennerström.

Det är 2024 nu och kvinnor har haft mens i alla tider. Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det kan jag inte riktigt svara på. När jag såg att man kunde göra det här så tänkte jag ”men herregud, varför har vi inte gjort det tidigare?”, säger Linn Wennerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.