Peter Nygren är läkare och har sedan 1980-talet forskat på cancer på Akademiska sjukhuset.
Han är specialiserad på tjock- och ändtarmscancer och ser hur ökningen av antalet fall har skiftat.
– Medan ökningen av tjock- och ändtarmscancer bland äldre har stannat av så sker det en tydlig ökning bland yngre. Det är oroväckande, säger Peter Nygren.
”Det förklarar en del – men inte hela ökningen”
Vad ökningen beror på är svårare att förklara. Sedan 1980 har cancerfallen bland personer i åldersgruppen 15-39 år ökat, enligt Socialstyrelsen siffror. Det är en konsekvent ökning. Från 102,81 antalet tumörer per 100 000 personer 1970 – till 119,93 fall vid millennieskiftet.
Samma ökning fortsätter sedan mer brant. Ser man över en 20-årsperiod så rapporterades det in 127,71 tumörer per 100 000 personer i samma åldersgrupp år 2003.
2023 var den siffran 150,01, visar nu färska siffror från Socialstyrelsen.
Enligt Socialstyrelsen finns det naturliga faktorer som påverkar ökningen. Bland annat ökar cancerfallen i absoluta tal samtidigt som befolkningen ökar. En annan del av förklaringen finns i hur statistiken rapporteras, där det är antalet tumörer och inte antalet drabbade personer som registreras.
– Exempelvis om en person har bröstcancer med flera tumörer så rapporteras varje enskild tumör. I den statistiken kan ökningen se större ut än den är. Det kan förklara en del av ökningen man ser men inte hela ökningen, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen.
Bröstcancer stor faktor bakom ökning
De vanligaste cancerformerna i åldersgruppen 15-39 år, är testikelcancer hos män och bröstcancer hos kvinnor. Samt malignt melanom. Enligt Socialstyrelsen är det de cancerformerna som drivit ökningen sedan 1970-talet – speciellt bröstcancer.
– Det är svårt att säga vad det beror på. En förklaring kan vara att man i modern tid senarelägger barnafödandet, säger Ingrid Glimelius, professor i onkologi.
– Forskning har visat att bröst byggs om när man föder barn och ammar och på så sätt skyddar det mot bröstcancer.
Riskfaktor: Ultraprocessad mat
En annan förklaring är levnadsvanor. Bland annat kan alkohol, övervikt, fetma och ultraprocessad mat påverka risken för cancer, enligt Cancerfonden.
– Drar man ner sin alkoholkonsumtion, äter nyttigt och tränar så gör man det man kan för att förebygga cancer, säger Peter Nygren.