Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Överläkaren om stress: ”Sjukskrivning är inte en lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som sjukskrivs för stress har ökat kraftigt de senaste tio åren, och det är framför allt kvinnor under 40 år som drabbas. I landet har sjukskrivningarna stigit med i 257 procent och i Uppsala län 671 procent bland personer under 40 år, när man jämför antalet sjukskrivna den sista december.

Här kan du läsa chatten med Magnus Svartengren, överläkare och professor inom arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Så här svarade Magnus Svartengren på era frågor om stress

Nu är chatten stängd. Vi har försökt svara på så många frågor som möjligt. Fick du inte din fråga besvarad kan den vara delvis besvarad genom någon annans. Tack!

Annelie • Vilka är det främsta framgångsfaktorerna att förebygga stress på en arbetsplats bland medarbetare och chefer enligt din uppfattning?

Hej!

Det är viktigt att ha ett samtal i arbetsgruppen vad målen för verksamheten är. Det är även viktigt att ha en plan för hur detta ska uppnås med de resurser man har till sitt förfogande.

Det är även viktigt att samtliga inom organisationen får det stöd de behöver för att kunna utföra sitt arbete på ett så bra sätt som möjligt.

Lilli • Hej! Jag har nyligen upptäckt hur illa min utbrändhet har påverkat min hjärna. Jag kan tex inte lära mig nya saker som mitt nya telefonnr och när jag läser bok så läser jag samma mening om och om igen. Min utbrändhet började för många år sedan och jag har vilat mycket men det har inte hjälpt. Kan en hjärna någonsin bli återställd?

Ja, det kan ta lång tid att komma tillbaka till det normala om man har haft svåra besvär. Men på långsikt brukar det bli bättre om man kommer åt de underliggande problemen.

Micke • Jag är 46 år med Autism. Jag har knappt sovit på 8 år. Det finns kanske 1% energi kvar i mitt huvud. Hela min existens är ett outhärdligt lidande. Vad ska jag be om för blodprov för att belägga diagnos kronisk trötthet. Verkligheten är en kopia av en kopia av en kopia.

Jag utgår från att du har någon vårdkontakt. Det finns inte ett enstaka blodprov som ger svar på huruvida man lider av kronisk trötthet. Dock kan läkare utreda och diagnosticera.

Charlotta • Tack för en viktig chatt.
Jag undrar hur man gör när utmattningen beror på extremt långvarig sjukdom (psykisk ohälsa) i familjen där EN person är den enda som kan 'ta hand om' den sjuke och som samtidigt lider av utmattning. Hen kan aldrig få utrymme för återhämtning eller social samvaro. Att be någon annan ta över ansvaret är inte möjligt. Vad gör man?

Situationen är tyvärr inte ovanlig. Jag tycker i första hand att man ska diskutera med vårdgivaren till den som har psykisk sjukdom. Även om du känner att du inte kan lämna ifrån dig ansvaret kan det vara förödande och farligt för ditt eget mående om du inte får avlastning.

Cathrine • Flera som får hälsåproblem efter en covid, får diagnosen utmattningssyndrom. Är det rätt väg att gå?

Hej!

Att få en diagnos löser inte problemen med besvär och trötthet. Men har man bestående men kan det vara en del av en lösning. Det är viktigt att man sätter upp en plan för att ta sig tillbaka. Att bara få ett skäl till varför man mår dåligt hjälper dig inte att komma tillbaka till arbetet.

Ric • Det som stressar mig är att jag aldrig har några pengar över. Jag mår dåligt av det.
Kan jag sjukskriva mig för det?

Sjukskrivning är en ersättning för frånvaro pga funktionsnedsättning till följd av sjukdom. Att ha ont om pengar är inte ett skäl för sjukskrivning.

Greger • Är de stressrelaterade sjukskrivningarna flest inom vården? Man kan ju tänka sig att den heroiska insats vården har gjort under pandemin sätter sina spår i personalens hälsa?

Så kallad psykisk ohälsa där stressrelaterade symtom ingår har länge varit dominerat sjukskrivningspanoramat för tjänstemän. Det finns absolut risk för att den höga belastningen under pandemin leder till fler stressrelaterade sjukskrivningar.

Erika • Jag är sjukskriven för utmattning. Vad kan jag göra för att påskynda tillfrisknandet? Har dagliga rutiner, rör mig, är utomhus, regelbundna sovtider, men blir inte bättre. Alltid jättetrött.

Om du inte redan har gjort det, kan det vara bra att göra en medicinsk utredning så att det inte finns några andra underliggande orsaker till din trötthet.

Sen kan det ta lång tid innan man ser resultat i form av välmående efter en utmattning.

Sen vill jag berömma dig för att du har rutiner, får motion och vistas ute, då detta ofta ger bra resultat.

Patrik • Hur ser stressrelaterade sjukskrivningar och sjukdomar ut bland arbetslösa och ekonomiskt obemedlade ut? Hur vanligt är det i relation till arbetande och/eller mera bemedlade? Hur problematiskt är detta för samhället?

Hej!

Min bedömning är att det är väldigt stressande att bli arbetslös. Samtidigt kan stressrelaterade besvär vara orsaken till att man blir arbetslös.

Att inte ha kontroll över sin situation är stressande. Det är nödvändigtvis inte relaterat till hur mycket pengar man har utan snarare upplevelsen av kontroll över sitt eget liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.