Skadad byggnad med flera trasiga fönster och missfärgade väggar, efter en brand. Takets rödaktiga takplattor är intakta vid kanterna, medan det finns tecken på omfattande skador i övre delen av fasaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så ser branddrabbade huset ut – dagen efter branden. Foto: Pontus Stark

Dagen efter branden i Ungdomens hus i Uppsala: ”Utrymmet totalskadat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens brand i centrala Uppsala börjar nu arbetet med att utreda brandorsaken och se över skadorna på det eldhärjade huset.

– Det viktigaste är att ingen kom till skada, säger Louise Solheim, brandingenjör vid Uppsala brandförsvar.

Byggnaden, som stod färdig 1902, hyrs idag av föreningen Ungdomens hus. Fastighetsägaren, Uppsala kommun & fastigheter, har varit på plats under lördagen.

– Vi har gjort en besiktning utvändigt och sett till så att säkerhetsanordningar och avspärrningar finns på plats, säger Hanna Ljungberg, fastighetschef.

Hon berättar att man nu inväntar utredningar och rapporter från polis respektive räddningstjänst.

– Det är fortfarande väldigt tidigt utifrån ett fastighetsägarperspektiv. Vi kan inte säga så mycket om fastighetens framtid och vilka skador som har uppkommit.

Inga indikationer på brott

Branden startade i en skateramp på andra våningen.

– Det utrymmet är totalskadat – i övriga fastigheten har vi rökskador i olika omfattning, säger Louise Solheim.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

– Men samtidigt har vi ännu inte fått några indikationer på att något brott har begåtts, säger Pelle Vamstad, presstalesperson vid polisens region Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.