Birgitta Olsson, miljösamordnare vid Uppsala kommun Skolfastigheter AB. Nästa år ska det här traktordäcket väck. Foto: SVT

Bildäck ska väck från skolgårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hundra förskolor och drygt 60 skol- och gymnasieskolgårdar har undersökts. Ett resultat av Skolfastigheters inventering av miljöförstörande ämnen är att 800 däck ska bort från Uppsala kommuns förskolor och skolor.

Det var i somras som kommunägda Skolfastigheter genomförde en inventering av miljöstörande ämnen på skol- och förskolegårdar. Det visade sig att en fjärdedel av förskolorna och var femte skola hade gummiasfalt. Var tionde enhet hade konstgräs.

Det mest vanliga gummiinslaget var bildäck – 70 procent av skolgårdarna hade bildäck som användes i någon form. Något som enligt Skofastigheter inte är optimalt ur miljösynpunkt.

Innehåller HA-olja

Bildäck tillverkade före 2010 innehåller högaromatisk olja, så kallad HA-olja, som bedöms kunna vara en hälsorisk för människor och miljön.

Vad är det för hälsorisker?

– När det gäller gummigranulat och däck finns det inga studier i dag som visar på att dessa material innebär någon hälsorisk. Men det är inte helt klarlagt och mer forskning efterfrågas.

– Därför tillämpar vi även här försiktighetsprincipen, säger Birgitta Olsson, miljösamordnare vid Uppsala kommun Skolfastigheter AB.

Eftersom granulat, som används i konstgräsplaner, ofta tillverkas av gamla bildäck finns en fara med HA-olja även här. Graden av giftigthet i gummigranulat är svårbestämd, enligt Birgitta Olsson.

Studier, sammanställda av Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, ger inga entydiga svar. Myndigheten avråder inte från kontakt, men menar samtidigt att det finns en rad osäkerhetsfaktorer.

Vill inte chansa

Skolfastigheter vill inte chansa här och kommer därför att börja ta bort alla gamla däck på skolgårdar och lekytor nästa år. I framtiden blir blir det mer reglerat vad för material som tillåts vid anläggande av gummiasfalt och konstgräsplaner.

Men är det rimligt att plocka bort lekredskap som är viktiga för barnens motoriska utveckling och som inbjuder till rörelseglädje?

– När det gäller att ersätta däcken finns det till exempel gungor av annat material än bildäck. Barn har ju i alla tider kunnat leka utan bildäck och jag ser det inte som ett problem att hitta kompletterande lekutrustning.

– Detta görs naturligtvis i samråd med utbildningsförvaltningen och verksamheterna, säger Birgitta Olsson.

Gummidäck nästan överallt:

Sammanlagt 93 förskolor, 60 skolgårdar och 6 gymnasieskolgårdar inventerades.

Bildäck var vanligt förekommande på skol- och förskolegårdar. Ungefär 70 procent av gårdarna hade bildäck i någon form, antingen som gungor, lösa eller nedgrävda. För en stor del av dessa vara det svårt att avläsa tillverkningsår och hela 701 däck på förskolegårdarna hade okänt tillverkningsdatum. 

Sammanlagt sex platser med misstänkt förekomst av slipers kunde hittas. Tre på förskolegårdar och tre på skolgårdar. Risk finns att materialet är kreosotimpregnerat och innehåller arsenik. Det här plockas bort direkt.

I undersökningen ingick även att inventera konstgräsplaner och gummimaterial vid lekplatser.

Källa: Skolfastigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.