En person i uniform står med armarna i kors, vilket tyder på en auktoritär ställning. Uniformen är mörk med guldiga detaljer på axlarna, och bakgrunden är suddig, vilket skapar en fokuspunkt på personen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: ”I min värld är det inte förföljelse”, säger underrättelsechefen Jale Poljarevius om den hemliga listan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Därför har polisen hemlig lista med 300 potentiella serievåldtäktsmän

Publicerad

En lista med 300 namn – som bedöms som potentiella serievåldtäktsmän – har delats ut till landets alla polisregioner.

Syftet är att snabbt kunna mobilisera om någon av männen misstänks för brott.

I region Mitt, som omfattar länen Uppsala, Västmanland och Gävleborg, handlar det om 31 män som finns med på listan över möjliga serievåldtäktsmän.

– Gemensamt är att de har minst två brott mot olika offer och vid olika tillfällen, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef och ansvarig över operationen som fått namnet ”Beta”.

”Kör ända in i kaklet”

I praktiken innebär det att det inom varje polisregion finns ett fåtal personer med tillgång till listan, och när det kommer larm mot en adress eller om en person kan detta slås mot listan för att se om mannen finns med.

Då prioriteras ärendet upp.

– Är personen ”Beta-markerad” ska vi köra ända in i kaklet. Det ska inte ske i morgon eller nästa vecka. Här ska vi göra allt vi kan direkt, säger Jale Poljarevius.

Männen får hembesök

Listan kommer även fungera som underlag för hembesök hos männen.

– Det är vår lagliga rätt att åka dit i förebyggande syfte och säga att vi är oroliga att han ska återfalla i brott. Sen hur det tas emot är en annan femma, men i region öst har 32 av 33 män valt att kommunicera med oss.

– Vi hoppas att det ska kunna stoppa det som kanske hade kunnat hända.

I klippet ovan: Så ska polisen arbeta med listan över potentiella serievåldtäktsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.