I en rapport från 2018 uppger Socialstyrelsen att omkring 30 000 barn i Sverige har minst en förälder i fängelse eller frivården. Rapporten visar att majoriteteten av kommuner i landet varken har specifika insatser eller förebyggande arbete för målgruppen.
– Den här målgruppen är väldigt bortglömd och straffas för något som någon annan har gjort, säger Lara Dashian, verksamhetsledare på Bufff Uppsala (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) som arbetar för att stötta drabbade barn.
Vill att kommunen betalar resor
Liberalerna i Älvkarleby har nyligen lagt fram två motioner om att öka stödet för barn med frihetsberövade föräldrar. Bland annat vill man utreda om kommunen kan finansiera resor och boende för barn som behöver åka långt för att hälsa på sina föräldrar i fängelse.
– Den här gruppen är särskilt utsatt, och vi vill försäkra oss om att de får det stöd som de har rätt till. Dels blir de fråntagna sina föräldrar, och sedan är det också mycket skam att ha en förälder i fängelse, säger gruppledaren Ann-Charlotte Ågren (L).
I klippet: Organisationen Bufff och Liberalerna i Älvkarleby förklarar varför man ha mer resurser till barn med frihetsberövade föräldrar.
Barn med frihetsberövade föräldrar
• I en rapport från 2018 uppger Socialstyrelsen att omkring 8 000 barn har minst en förälder i fängelse varje år. Om frivård räknas in uppskattas det vara över 30 000 barn.
• En studie som gjordes vid Uppsala universitet 2014 visade att barn med frihetsberövade föräldrar löper en ökad risk att utveckla ett normbrytande beteende och psykisk ohälsa.
• Endast sex procent av tillfrågade socialsekreterare i Uppsala län uppgav att de har specifika insatser för den här gruppen barn.
• I april fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att utveckla och stärka stödet till barn vars förälder är frihetsberövad.
Källa: Socialstyrelsen, Uppsala universitet, Regeringen