Foto: TT

Den dödliga kaninsjukan sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Den smittsamma sjukdomen kaningulsot finns nu spridd norr om Mälaren. För första gången någonsin. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter undersökning av en död kanin.

Redan under tidig vår börjar sjukdomen sprida sig i landet. Och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu funnit det första fallet någonsin norr om Mälaren.

– Sjukdomen kom på 90-talet, och hittills har vi inte sett några bekräftade fall av den dödliga sjukdomen så här högt upp, säger Ricardo Feinstein, laborator på SVA.

Sjukdomen

Kaningulsot, eller Rabbit Viral Hemorrhagic Disease (RVHD), orsakas av calicivirus. Sjukdomen har en mycket kort inkubationstid (tre dagar), och risken att drabbas ökat i takt med att temperaturen stiger. Sjukdomen drabbar bara kaniner och dödligheten är hög. De flesta som smittas dör. Större kaniner är också mer utsatta än mindre.

– Den är allvarligt på så vis att 99 procent av alla kaniner, tama eller vilda, dör om de kommer i kontakt med viruset.

Även en ung tillsynes frisk kanin kan vara smittad. Ibland sker plötsliga dödsfall utan föregående symptom. Men symptomen kan vara att kaninen får svårt att andas, hög feber, tappar matlusten, skummar från nosen och/eller drabbas av kramper.

– Den procent som överlever lever vidare med en liten resistens.

Sprider sig

Tidigare har sjukan enbart funnits i Skåne, Blekinge, Öland, Gotland och Östergötland.

Varför har den nu spridit sig hit?

–  Beror främst på det varma vädret. Att våren har kommit tidigare och att vintrarna är mildare. Det får viruset att överleva längre och mer norrut än tidigare. Om detta fortsätter kommer sjukdomen att sprida sig mer norrut för varje år som går, säger Ricardo Feinstein.

Viruset överlever utanför värddjuren och smitta direkt från kanin till kanin, eller indirekt via till exempel kläder, skor, hår, päls, avföring, blod, saliv, gräs, hö och foder.

SVA rekommenderar nu att alla som ha kaniner vaccinerar dem.

– Desto tidigare och desto yngre de är desto bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.