Kritiken mot BDSM – två ”kinksters” svarar Foto: SVT

Kritiken mot BDSM – två utövare svarar

Publicerad

My och Emma, som själva är engagerade BDSM-utövare i Uppsala berättar i en intervju med SVT om sina tankar kring debatten om BDSM.

– Om du ska ge någon smärta så måste du veta vad du sysslar med. För du kan göra folk illa på riktigt, säger Emma.

De senaste åren har en debatt om BDSM blossat upp, inte minst efter att filmen ”Fifty shades of grey” gjort succé på biografer världen över. Filmen handlar om en miljardär och hans dominanta relation till en undergiven student. Innehållet har bland annat anklagats för att vara kvinnofientligt.

BDSM-kulturen har även kritiserats för att vara ett verktyg för män att dominera och förnedra kvinnor. En del debattörer pekar på att BDSM använts som en ursäkt i våldtäktsfall.

– Men har du inte samtycke kan du inte skylla på BDSM för då har du inget samtycke till BDSM heller, säger My.

My och Emma heter egentligen något annat. Hör dem resonera om kritiken mot BDSM i klippet.

Vad är BDSM?

BDSM är ett samlingsbegrepp för Bondage/Disciplin, Dominans/Submission och Sadomasochism. Det handlar om att samtyckande personer söker njutning av varandra genom olika former av maktutbyten. En del vill till exempel vara undergivna, medan andra föredrar att dominera.

Det finns många olika varianter och fetischer inom BDSM. Exempelvis bondage, där man använder hjälpmedel som rep, handbojor och ögonbindel. Eller sadomasochism, då man tänder på att ge eller ta emot smärta.

BDSM bygger på att parterna har en överenskommelse och att leken är frivillig. En vanlig säkerhetsmekanism är att använda ”säkerhetsord” som kan sägas närsomhelst för att bromsa eller stoppa samvaron.

Ordet ”kinkster” används för en person som gillar 'kinky' sexuella aktiviteter, eller aktiviteter som anses falla utanför normen. Kink handlar om att gå utanför traditionella mallar kring sexualitet.

Källa: RFSU, Darkside

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.