Petra Stafberg är en av de svenskar som drabbats av ME. Foto: SVT

Vad är ME?

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 40 000 svenskar kan vara drabbade av den okända sjukdomen som leder till svår trötthet och influensakänsla. I dagsläget finns varken botemedel eller behandling.

ME/CFS är en förkortning för Myalgisk encefalomyelit. Den neurologiska sjukdomen tar sig uttryck i trötthet som varar i mer än sex månader, influensaliknande symptom, problem med korttidsminnet och svårigheter att koncentrera sig. Besvären försämras av fysisk ansträngning.

Så många lider av ME

Enligt Vårdguiden 1177 uppskattas 20 000-40 000 svenskar vara sjuka i ME. Trots det är kunskapen om sjukdomen inom sjukvården låg.

ME drabbar både vuxna och barn, men kvinnor mellan 25 till 40 år verkar överrepresenterade.

Finns ingen behandling

Det går inte att göra provtagningar för att fastställa ME. I stället går diagnosticeringen till så att man utesluter andra sjukdomar som kan ge liknande symptom.

Någon behandling som kan bota den som drabbats av ME finns inte utan sjukdomen räknas som livslång. Behandlingen syftar därför till att lindra symptomen. Överansträngning och infektioner kan förvärra sjukdomstillståndet.

LÄS MER: Petra har varit sängliggande i över 3 år

Symptom

Enligt Vårdguiden kan en nytillkommen trötthet som varar mer än sex månader, tillsammans med minst fyra av följande symtom vara tecken på ME:

  • Problem med korttidsminnet och svårighet att koncentrera sig
  • Återkommande perioder med ont i halsen
  • Ömma körtlar på halsen eller i armhålorna
  • Lättare muskelvärk
  • Ledvärk i flera av kroppens leder (utan svullnad eller rodnad)
  • Huvudvärk
  • Man känner sig inte utsövd när man vaknar
  • Efter fysisk ansträngning får man sjukdomskänslor som håller i sig i mer än 24 timmar.

Källa: Vårdguiden 1177

Patientförening

Det finns en ideell patientförening som heter Riksföreningen för ME-patienter och de har bland annat en stödgrupp i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.