Sara Sandell jobbar som museipedagog på Upplandsmuseet. Foto: Upplandsmuseet/Privat

Det normbrytande bondesamhället lyfts fram ur historieskuggorna

Uppdaterad
Publicerad

Det queera i Uppsalas forna bondemiljö var ämnet för en ny visning på Disagården. Syftet är att bredda historiesynen och lyfta fram personer och historier som inte vanligtvis får synas.

– När friluftsmuseet öppnade i början av 1900-talet var inte det första man tänkte på att vara normkritisk. Man visade till exempel inte upp människor med handikapp eller homo- och transpersoner. Meningen är att visa upp det så att fler ska kunna känna igen sig i historien.

Det säger Sara Sandell som jobbar på museipedagog på Upplandsmuseet. Hon har tidigare hållit i en temavisning på Disagården, med fokus på att visa upp personöden från 1800-talets bondesamhälle som bröt mot normerna som rådde då.

Normbrytande personer på Uppsalaslätten

Hon menar att även om det är framförallt i städerna som subkulturer och liknande började dyka upp under 1800-talets slut, så finns det källor på att det fanns människor utanför den vita heteronormen även bland Uppsalaslättens bondgårdar.

– Det är framförallt i brottsregister som det här dyker upp. Om kvinnor och män som klätt sig i det andra könets kläder till exempel. Lasse-Maja var ju en stor kändis på 1800-talet och hen skrev själv ner sina beskrivningar om hur hen klädde sig i kvinnokläder och trivdes med det, säger Sara Sandell.

Grogrund för eftertanke

Även om den queer-fokuserade visningen inte är tänkt att vara en permanent del av Disagården så hoppas Sara Sandell att det kan fungera som grogrund för eftertanke.

– Jag hoppas väcka nya tankar och funderingar. Att man kanske lär sig någonting och fortsätter söka efter de här historierna om hur människor har levt och älskat i Uppsala, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.