Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: hör vad eleverna tycker om den nya trenden Foto: Evindar Akdogan / SVT

Eleverna om den nya Tiktok-trenden: ”Skitjobbigt om det hände mig”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden ”garga snipe” på sociala medier ökar bland unga. Garga snipe går ut på att folk blir smygfotade för att sedan bli uthängda och hånade på sociala medier. Syftet med trenden är att fotografera människor ute på stan eller i kollektivtrafiken, som anses likna Gargamel från tecknade serien Smurfarna.

Eleverna på Lundellska skolan i Uppsala har delade åsikter kring fenomenet.

– Man känner sig lite nervös när man går på stan. Man vet inte om någon dyker upp med en kamera, säger en av eleverna, Milou Dalqvist.

I videon ovan: Hör mer om vad eleverna tycker.

Tiktok: ”Anmäl”

SVT har varit i kontakt med Tiktoks pressavdelning. Parisa Khosravi, kommunikationschef för Tiktok Nordics har inte hört talas om den här trenden men säger att de ska se undersöka den och se om den bryter mot deras riktlinjer.

– Man ska inte tveka att anmäla om man ser något på vår plattform som inte är passande eller som kan bryta mot våra riktlinjer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Tiktok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.