En person sitter på knä i en grön gräsmatta omgiven av två hundar. Till vänster sitter en grå och vit hund med lockigt hår, medan till höger sitter en orangebrun hund av labradortyp. I bakgrunden syns gröna buskar och en röd stuga. Omkring finns en del löv på marken. Universitetsdjursjukhusets smådjurskliniks akutmottagning i Uppsala håller stängt på helgerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fingal (till vänster) älskar att glufsa i sig saker som han inte borde. När Ultuna har stängt har matten Louise Hernander tio mil till närmaste akutmottagning. Foto: Laura Leskinen/SVT

Djurakuten i Uppsala fortsatt stängd på helgerna: ”En skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Smådjurskliniken i Ultuna i Uppsala fortsätter att ha problem – och nu uppger den nytillträdda chefen att akutmottagningen fortsatt kommer att hållas stängd på helgerna.

– Jag tycker det är en skandal, säger Louise Hernander, matte till Fingal och Humbug.

Akutmottagningen på universitetsdjursjukhuset i Uppsala har haft stängt på helgerna sedan våren 2023. Det har ställt till det för Louise Hernander från Österbybruk. Hennes åttaåriga hund Fingal älskar nämligen att glufsa i sig saker som han inte borde.

Det är inte bara Louise Hernander och Fingal som drabbats av den stängda akutmottagningen. Flera djurägare som SVT Uppsala varit i kontakt med beskriver stressfyllda bilfärder till Stockholm eller Strömsholm och telefonsamtal till olika mottagningar om vem som skulle kunna ta emot ett sjukt djur.

– Som djurägare är man ju enligt lag skyldig att ge sitt djur den vård som behövs. Och när det inte finns vård i närheten och ingen kan ta emot den, vad gör man? säger Louise Hernander.

Ny chef och 30 miljoner kronor

När SVT Uppsala träffar Maria Karlsson har hon varit chef på smådjurskliniken i nio dagar. Hon har precis tillträtt i sin nya roll med drygt tio års erfarenhet som chef på veterinärmottagning i ryggen.

Under sin korta tid i rollen har hon hunnit vara med om ett besök från Arbetsmiljöverket, som är ett resultat av skyddsombudens anmälan. Där larmas det om brister i ledarskap och höga stressnivåer.

– Vi träffades, representanter från arbetsgivaren tillsammans med skyddsombuden. Vi gick igenom de punkter som finns i anmälan. Sedan kommer vi att jobba vidare med de frågorna, säger hon.

Regeringen har i sin budgetproposition till 2025 lagt fram att anslaget till SLU ska ökas med 30 miljoner kronor för att stärka universitetsdjursjukhuset. Exakt hur mycket pengar som kommer att hamna hos just smådjurskliniken återstår att se – men Maria Karlsson är ändå positiv.

– Det är en fantastiskt fin gest och riktning, som visar hur viktig den här utbildningen och verksamheten är för regeringen, säger hon.

Är det tillräckligt?

– Det tror jag.

I klippet: När Ultuna har stängt har Louise 10 mil till närmaste akutmottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.