En del av våra lantbruksdjur lider av värmen, de är redan varma i sig. Och kommer det mer värme så kan det bli jobbigt menar Lena Lidfors, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
– Det är nog lantbruksdjuren som har det värst, våra moderna mjölkkor börjar få svårt att hantera värmen redan om det är 20 plus. Får är ju mindre än korna, men är de inte rakade så är det självklart jättejobbigt, säger hon.
Grisarna har det allra värst
Då grisen är avlad för att växa mycket på kort tid så är den ett väldigt varmt djur. Grisarna har heller ingen riktigt bra funktion för att reglera sin kroppstemperatur.
– Fördelen för de vilda djuren är att de kan söka skydd under lövträd, vildsvinen har svårt med värmereglering. De gör bäst i att hitta ett gyttjehål och få svalka på så vis, säger Lena Lidfors.
Vem trivs bäst då?
De som däremot tycker att det rådande klimatet är toppen är de korthåriga hundarna, speciellt de som härstammar från ett varmt klimat. Men långhåriga hundar, slädhundar och liknande kan, trots att de släppt sin vinterpäls, ha för mycket för den rådande värmen och blir fort slöa.
– Chihuahuan och mindre hundar klarar värmen bra och tycker till och med att det är skönt. De kan lägga sig och sola, säger Lena Lidfors.
Några andra som verkligen stormtrivs i värmen är ödlor och ormar. Lena Lidfors råd till den som ska ut bland klippor och stenhällar är att verkligen se upp när solen ligger på.
Hjälp ett djur
Så än är det ingen kris för våra fyrfota vänner. Värmen skulle enligt Lena Lidfors behöva stiga upp emot 40 grader för att djurens naturliga vattenhål i skogen skulle torka ut. Men det kan vara bra att redan nu, på grund av torkan, hjälpa djuren på traven.
– Man kan tänka på att ställa ut små vattenskålar till fåglar, igenkottar och andra djur runt omkring där man bor. Insjöar och vattendrag spelar ju en viktig roll för de vilda djuren, och skulle de torka så skulle läget vara kritiskt, säger hon.
Något annat man kan tänka på?
– Lämna aldrig en hund eller annat djur i en bil på sommaren, det kan bli väldigt varmt väldigt snabbt, säger Lena Lidfors, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.