• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Armand Duplantis Foto: Bildbyrån

Duplantis nya höga målsättning: Lägenhet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har en OS-medalj i Tokyo och en lägenhet i Uppsala i sikte. Inför säsongsdebuten i Düsseldorf känner den svenskamerikanske stavhoppsstjärnan att 2020 är ett speciellt år.

– Jag har aldrig känt mig så här bra, säger han till TT.

I tisdagens friidrottsgala inomhus i Arena-Sportpark i Düsseldorf, Tyskland, gör VM-silvermedaljören och Europamästaren Armand Duplantis säsongsdebut. 20-åringens första tävling under ett år där allt handlar om sommar-OS i Tokyo.

– Det är min första hela säsong som professionell och ett olympiskt år. Mitt viktigaste år i karriären, säger han till TT och fortsätter:

– Jag är verkligen laddad och känner mig redo att ta mig an säsongen. Jag har aldrig känt mig så här bra, jag är verkligen exalterad.

Tänker på OS-final

Duplantis slog igenom stort för den breda idrottspubliken när han tog EM-guld i stavhopp i Berlin 2018 som 18-åring med ett hopp över svenska rekordhöjden 6,05. I fjol nådde ”Mondo” inte samma höjder (sex meter som bäst) och det blev VM-silver i Doha, Qatar, bakom Sam Kendricks, USA, på höjden 5,97.

I år är det viktigast att vara som bäst i stavhoppsfinalen på OS, den 4 augusti.

– Du vet aldrig hur många gånger du får chansen på ett OS, det händer bara vart fjärde år. Du hoppas att du är frisk och i form i rätt tid för det där ögonblicket, det där lilla mikropiska ögonblicket, som du vill ta till vara på, säger Armand Duplantis.

Flyttar till Sverige?

Under Idrottsgalan i Stockholm i förra veckan var svensk-amerikanen för första gången med i Globen. Duplantis, bland de nominerade för årets manlige idrottare och Radiosportens Jerringpris, blev däremot utan pris. Samma tid förra året utnämndes Duplantis till årets nykomling efter sitt EM-guld, men var då inte på plats på grund av universitetstudier och tävlingar vid Louisiana State University (LSU).

För åtta månader sedan meddelade Duplantis att han hoppar av college och satsar allt på en professionell karriär som stavhoppare.

– Det är stor förändring. Men jag såg den komma så det var ingen större överraskning. Det var meningen att saker och ting spelade ut sig som de gjorde, säger Armand Duplantis.

Uppsala

Han bor nu i föräldrahemmet i Baton Rouge, delstatshuvudstaden i Louisiana där även universitetet LSU ligger.

TT: Kommer du någonsin att flytta till Sverige?

– Jag tror det. Jag hoppas på att snart hitta en lägenhet i Uppsala.

Han svarar kort på frågan om vad ambitionen är med tävlingen i Düsseldorf, hans första sedan VM-finalen den 1 oktober förra året. Både världsmästaren Sam Kendricks och VM-trean Piotr Lisek, Polen, väntas också vara med.

– Första tävlingen är alltid svår, säger ”Mondo”.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Personbästa: 6,05 från EM-finalen i Berlin, vilket är juniorvärldsrekord och svenskt rekord.

Övrigt: Läste ett år på amerikanskt college, vid universitetet Louisana State University (LSU), men hoppade av för att satsa på en karriär som proffs.

Aktuell: Gör säsongsdebut inomhus vid en friidrottsgala i Düsseldorf under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.