myggbekämpningen får mera pengar 2025

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill lägga mer pengar på myggbekämpningen vid Nedre Dalälven. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Laura Leskinen/SVT

Efter kritiken: Regeringen föreslår ökat anslag för myggbekämpning vid Nedre Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna lägger fram ett nytt förslag om att tredubbla anslaget för myggbekämpning efter hård kritik under årets myggsäsong.

– Myggbekämpningen har präglats av ekonomisk brist. Nu har vi vi löst det, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).

Finansieringen för myggbekämpningen vid nedre Dalälven dröjde och var ungefär en tredjedel av det som hade behövts i år.

Efter kritik höjde klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari anslaget från 5,4 till 10,4 miljoner kronor – ett belopp som dock inte var lika högt som myggbekämparna efterfrågade.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Nu har regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna lagt fram ett förslag till nästa års budgetproposition att fastställa anslaget för myggbekämpning till 15,4 miljoner kronor per år.

– Det här har varit ett gissel och en mardröm för boende under lång tid, säger Mikael Oscarsson.

Varför har det tagit så lång tid?

– Under lång tid har man lagt för lite pengar. Man har trott att man skulle få till det på annat sätt, säger han.

Varför ska staten ta ett större finansiellt ansvar?

– Staten äger mark i form av flera nationalparker som fungerar som barnkammare för myggen, då är det rimligt att vi också tar ansvar för konsekvenserna.

Man i keps i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt omöjligt att gå i skogen” . Hör Per Sverkersson (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Heby kommun beskriva myggplågan i området kring nedre Dalälven i Norduppland. Foto: Kristian Östlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet