Brandmännens riksförbund (BRF) rasar mot det nya kollektivavtalet och vilka konsekvenser de ser avtalet leda till för deltidsbrandmän.
– I första hand är det ju att man har tagit bort bilersättningen ur avtalet och även att ob-tillägget helt har utgått. Det här är ett jobb som ska utföras under sena kvällar, nätter och helger vilket ställer till det, säger Magnus Sjöholm, distriktsombudsman på BRF.
Andra förbund sa ja
Distriktsombudsmannen riktar skarp kritik till att fackförbunden Kommunal och Vision har godkänt det nya avtalet som träder i kraft den första maj nästa år.
– Vi blev tagna på sängen när Kommunal och Vision skrev på, säger Magnus Sjöholm och fortsätter:
– Arbetsgivaren och Kommunal har diskuterat det man kallat för kombitjänster, alltså att man vill öppna upp för medlemmar som redan jobbar i den kommunala sektorn. Då har man tagit ob-tillägget och lagt en högre ersättning dagtid jämfört med det tidigare avtalet, vilket självklart ser väldigt illa ut.
”Ont blod i leden”
Fackförbundet Kommunal menar och sin sida att en del av upprördheten från BRF-medlemmar bygger på missförstånd.
– Vi har haft en diskussion med våra medlemmar. Och vi har enats om att det är mer värdefullt att få ut pengar till alla och inte bara vissa, säger ombudsmannen Maria Hansson till UNT.
Enligt BRF:s distriktsombudsman har vetskapen om det nya avtalet lett till upproriska känslor ute på brandstationer.
– I vissa fall ser vi en löneminskning med 25 procent vilket väcker ont blod ute i leden. Det har varit en lång diskussion om löneutvecklingen inom yrket och det har funnits en tilltro till att årets avtal skulle kunna ge möjligheter till en bättre löneutveckling. Ersättningarna är små och eftersom de legat på procentuell nivå har deltidsbrandmännen halkat efter under en längre tid, säger Magnus Sjöholm.
Brandmännens riksförbund har totalt 9.000 medlemmar, varav 7.500 är deltidsbrandmän.